Uz loše vrijeme, varaždinski vinogradari bore se i sa peronosporom i pepelnicom

26.08.2023.

12:26

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Osim što muku muče s žuticom vinove loze, vinogradari s varaždinskog područja ove godine obilne berbe - očito neće imati. Krajem srpnja tuča im je sve potukla, šteta je ponegdje i veća od 80%. A ni struka ovakvo ljeto ne pamti - poplave, oluje, toplinski valovi...
Prije godinu dana vino obitelji Kolarek nagrađeno je Decanterom. I ove su se godine nadali da će "isprešati" kvalitetnu kapljicu, ali 25. srpnja, malo poslije ponoći, planove im je pomrsila oluja s obilnom tučom.

- Kratko, moćno, jako, prorešetalo je vinograd. Na deset tisuća loza nema ni jedne koja nije "dobila", rekao je Stjepan Kolarek iz Tužnog.

I kako grožđe dozrijeva, tako se vide razmjeri katastrofe. Umjesto zelenih i zdravih bobica, mnoge osušene, tamnosmeđe.

- Sada to izgleda i gore, počelo se inficirati, vide se ožiljci na mladicama, nastavio je Kolarek.

I tako je u vinogradima od Lukavca, Tužnoga, Črešnjeva pa do Ilije. Obilne kiše u svibnju, pa toplinski valovi isprekidani olujama i tučom, mnogima će prinosi biti prepolovljeni.

Ministarstvo: Značajno veći intenzitet peronospore i pepelnice


- Ove godine se bilježi značajno veći intenzitet bolesti: od peronospore do pepelnice, kojima pogoduju ovakve vremenske nepogode, tako da su vinogradari morali provoditi intenzivniju zaštitu, objasnila je Mara Bogović iz savjetodavne službe pri Ministarstvu poljoprivrede.

Osim raznih bolesti uzrokovanih vremenskim neprilikama, vinogradarima su i troškovi repromaterijala, prskanja i gnojiva, drastično porasli.

- Jako je teško, jer još moramo sve sami, od podruma pa do marketinga. Od ovoga svega još imamo dodatna dva do tri prskanja da to spasimo i u velikom smo problemu, kazao je Željko Blaguški iz Črešnjeva.

Vinogradari zaključuju: bit će ovo jedna od slabijih berbi u usporedbi s onima koje Zagorci pamte.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!