17:23 / 19.12.2018.

Autor: Klara Dujmović/P.F./HRT

Uz pogon za preradu stiže i kušaonica bakalara

-

-

Foto: - / -

Prerada bakalara rijetka je naša proizvodnja gdje uvozimo sirovinu, a izvozimo gotov proizvod. Uz troškove proizvodnje, koji stalno rastu, postoji isplativost.
Badnjak je za mnoge nezamisliv bez bakalara. Podaci kažu da ga godišnje uvezemo oko 200.000 tona, najviše u ovo vrijeme. U Istri postoji nekoliko pogona za njegovu preradu, a čak ga i vrlo uspješno izvoze.

Najčešće uvozimo sušeni bakalar iz Norveške. Od kilograma takvog dobit će se dvostruka količina bakalara na bijelo. Tako se on tradicionalno priprema u Istri. Bakalar se kuha te mu se dodaju ulje i začini. Godišnje ga prerade između 30 i 50 tona. Tražen je tijekom cijele godine, no za ove blagane najviše. Uspješno ga izvoze u Italiju i Crnu Goru.

Prerada bakalara rijetka je naša proizvodnja gdje uvozimo sirovinu, a izvozimo gotov proizvod. Uz troškove proizvodnje, koji stalno rastu, postoji isplativost.

Stoga oko 400.000 eura ulažu u novi objekt, s modernim pogonom za preradu bakalara i kušaonicom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!