Objavljeno: 19. prosinca 2018., prije više od godinu dana
Autor: Klara Dujmović/P.F./HRT
PODIJELI
-
Foto: - / -
Prerada bakalara rijetka je naša proizvodnja gdje uvozimo sirovinu, a izvozimo gotov proizvod. Uz troškove proizvodnje, koji stalno rastu, postoji isplativost.
Badnjak je za mnoge nezamisliv bez bakalara. Podaci kažu da ga godišnje uvezemo oko 200.000 tona, najviše u ovo vrijeme. U Istri postoji nekoliko pogona za njegovu preradu, a čak ga i vrlo uspješno izvoze.
Najčešće uvozimo sušeni bakalar iz Norveške. Od kilograma takvog dobit će se dvostruka količina bakalara na bijelo. Tako se on tradicionalno priprema u Istri. Bakalar se kuha te mu se dodaju ulje i začini. Godišnje ga prerade između 30 i 50 tona. Tražen je tijekom cijele godine, no za ove blagane najviše. Uspješno ga izvoze u Italiju i Crnu Goru.
Prerada bakalara rijetka je naša proizvodnja gdje uvozimo sirovinu, a izvozimo gotov proizvod. Uz troškove proizvodnje, koji stalno rastu, postoji isplativost.
Stoga oko 400.000 eura ulažu u novi objekt, s modernim pogonom za preradu bakalara i kušaonicom.
HRT koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi Vam pružio bolje korisničko iskustvo o čemu više možete pročitati OVDJE. Ako ne želite dopustiti da HRT na vaše računalo upisuje kolačiće, možete to spriječiti postavkama Vašega internetskog preglednika.