17:06 / 11.03.2020.

Autor: Ana Bralić/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Uz poticaje otvorio radionicu: "Prezadovoljan sam, svoj na svome"

-

-

Foto: - / -

U ovoj su godini povećani poticaji za samozapošljavanje, jednu od najpopularnijih mjera aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje
U ovoj su godini povećani poticaji za samozapošljavanje, jednu od najpopularnijih mjera aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Povećano zanimanje za tu mjeru postoji i u Šibensko-kninskoj županiji.

Od malena je ocu pomagao popravljati kamione, godinama radio u servisnoj radionici jedne auto-kuće, a onda odlučio - bit će sam sebi šef! I otvorio automehaničarsku radionicu, iskoristivši 55 tisuća kuna poticaja za samozapošljavanje.

- To je jedna velika odskočna daska, dosta je pomoglo jer oprema je dosta skupa. U nijednom trenutku nisam požalio, prezadovoljan sam. Svoj sam na svome, radim koliko hoću, kaže Mate Klarić, vlasnik automehaničarske radionice.

Požalila nije ni Danijela. Prije pola godine otisnula se u obrtničke vode. Nakon 20 godina rada u novinarstvu i marketingu, to je iskustvo iskoristila za otvaranje vlastitog obrta za digitalni marketing. A dobiveni poticaj za lakše raspoređivanje troškova.

- Meni je najvažnije bilo da za tu prvu godinu mogu iskoristiti dio sredstava za svoje doprinose i da mogu uložiti u edukacije jer u ovoj vrsti posla su edukacije jako bitne, non-stop se sve mijenja, ističe Danijela Slavica, vlasnica obrta za digitalni marketing.


Poticaje za samozapošljavanje prošle je godine u Šibensko-kninskoj županiji iskoristilo 155 korisnika.

- A kad gledamo brojke za 2020. godinu tijekom siječnja i veljače, već 125 osoba je iskazalo interes za sudjelovanje na radionici o samozapošljavanju, kaže Željka Banovac, stručna savjetnica za zapošljavanje HZZ-a, Područni ured Šibenik.

Tako da se već sad očekuje i povećani broj zahtjeva za taj poticaj. Oni prošlogodišnji pokrivali su različite djelatnosti.

-  Građevinarstvo, ostale uslužne djelatnosti: stručne, znanstvene, tehničke djelatnosti, administrativni pomoćni poslovi. Znači, imali smo usluživanje hrane i pića, trgovina na veliko i malo te prerađivačka industrija, dodaje Banovac.

Dobra ideja uobličena u kvalitetni poslovni plan put su prema samozapošljavanju. Sve korake na njemu, Danijela je opisala u blogu na svojoj mrežnoj stranici. I ona i Mate imaju jednaku poruku za sve one koji razmišljaju o samostalnom poslu - samo hrabro i odvažno do Zavoda za zapošljavanje!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!