14:13 / 06.05.2019.

Autor: D.M./Hina

"Uzalud nam lijepi mostovi, ako će nam pamet živjeti u Irskoj"

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Održana je sjednica Nacionalnog inovacijskog vijeća. Predsjedanje NIV-om danas je od Ministarstva gospodarstva preuzelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.
Vrijednost inovativnih ideja i projekata spremnih za investicijski ciklus u Hrvatskoj veća je od 5,5 milijardi kuna, istaknuo je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat na sjednici Nacionalnog inovacijskog vijeća (NIV). Kroz natječaje će se, kako je kazao, iz strukturnih fondova osigurati 2,23 milijarde kuna, a dio sredstava bit će osiguran u nacionalnom proračunu.

Dodao je da se intenzivno razgovara s institucijama susjednih zemalja, ali i iz Izraela, SAD-a i Kine da se sa svojim kapitalom uključe u financiranje dobrih inovativnih ideja i razvijaju ih u Hrvatskoj te da ovdje investiraju i otvaraju radna mjesta. Da bi se moglo povući gotovo 2,23 mlrd. kn raspoloživih sredstava iz EU fondova trebalo je izraditi Strategiju poticanja investicija i Strategiju pametnih specijalizacija. Pored toga, dodao je Horvat, trebalo je uvjeriti EK da Hrvatska ima inovacijski sustav što je proteklih šest mjeseci i napravljeno.

Kazao je i da su uz formiranje NIV-a, osnovana i inovacijska vijeća za industriju te za razvoj ljudskih potencijala kao i Nacionalno vijeće za znanosti i obrazovanje. Ta tijela su podrška NIV-u i daju pretpostavku da se kroz tematska inovacijska vijeća identificira inovacijski potencijal. Važnim je naglasio što u tematskim inovacijskim vijećima u 70-postotnom omjeru sudjeluje realni poduzetnički sektor. Kazao je i kako je cilj da do 2020. Hrvatska poveća ulaganja u istraživanje i razvoj s današnjih 0,87, na 1,4 posto BDP-a.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak je istaknula kako je nužan pomak prema inovativnim industrijama. I predsjednik tematskog inovacijskog vijeća za zdravlje i kvalitetu života Dragan Primorac smatra kako "bez iskoraka u inovacije koje će biti direktno aplicirane u svrhu razvoja gospodarstva, Hrvatska ne može napraviti pomak". "Uzalud nam briljantne autoceste, prelijepi mostovi, ako će pamet Hrvatske živjeti u Irskoj i nekim drugim državama", poručio je on.

NIV-om je do danas predsjedalo Ministarstvo gospodarstva, a nakon današnje sjednice predsjedanje preuzima Ministarstvo znanosti i obrazovanja.
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!