15:40 / 25.03.2020.

Autor: Danijela Bratić-Herceg/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Uzgajivači cvijeća očajni - bez konkretnih mjera pomoći ne vide izlaz

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U proizvodnju cvijeća za proljetnu sezonu uloženo je mnogo. A šteta će na razini Hrvatske, procjenjuju, biti višemilijunska
Zbog krize uzrokovane koronavirusom očajni su uzgajivači cvijeća. Prodaja je stala, na naplatu dolaze krediti, a uskoro više neće imati ni radnike koji bi se brinuli o cvijeću. Bez konkretnih mjera pomoći ne vide izlaz.

- Otprilike oko pola milijuna sadnica je trenutno u proizvodnji s time da ima i dosta skupe robe koja vrijedi više nego klasična, rekao je za proizvođač cvijeća iz Poleva Mario Toplek za HRT-ovu emisiju Regionalni dnevnik.

Što će onda s tim?

- Najvjerojatnije baciti, odgovara.


U proizvodnju cvijeća za proljetnu sezonu uloženo je mnogo. A šteta će na razini Hrvatske, procjenjuju, biti višemilijunska.

- Od 15. 3. do 15. 5. nama je glavna sezona od koje mi živimo. Mi smo sad stvarno dovedeni pred zid. Nemamo nikakve mogućnosti za prodaju, ne možemo na maloprodaju, tržnice, sve je zatvoreno, a naše cvijeće raste i ne možemo ga zaustaviti, kaže Ivana Matijašec, proizvođačica cvijeća iz Ludbrega.

Cvjećari su svjesni da kupnja cvijeća u ovoj situaciji nije prioritetna. No njihove obitelji od toga žive već naraštajima.

- Mislim da ću morati promijeniti mišljenje jer sam otac evo uskoro trećeg djeteta i ne znam, ne vidim više budućnost u ovoj grani, rekao je Saša Međimurec, proizvođač cvijeća iz Globočeca Ludbreškog.


Ne boje se samo za egzistenciju već se brinu i za svoje radnike.

- Mi imamo OPG 25 godina i imamo za stalno zaposlene ljude tako da je jako teško u ovom trenu odlučiti što ćemo jer nemamo ništa opipljivo što bi nas moglo tjerati dalje, kaže Mirjana Kovaček, proizvođačica cvijeća iz Sv. Đurđa.

Najavljene mjere za radnike, kažu, neće im pomoći.

- Pošto je naša proljetna sezona praktički uništena, mi možemo uzeti ovu mjeru za pomoć radnicima, to traje tri mjeseca. Ali ne znamo hoćemo li moći započeti novu sezonu. Vi morate držati radnika još šest mjeseci o svom trošku, zasad će to biti gotovo nemoguće izvedivo, kaže Ivica Krklec, proizvođač cvijeća iz Vidovca.

I dok razmišljaju što će i kako dalje, krediti i sva druga potraživanja redovito dolaze na naplatu. Sve su narudžbe otkazane, svima je upitan nastavak poslovanja. Dosad se, kažu, nikad nisu žalili niti su išta tražili. No u ovom trenutku nužna im je financijska pomoć države da bi opstali.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!