07:17 / 27.02.2021.

Autor: Danijela Bratić-Herceg/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Uzgajivači već naveliko siju i presađuju prve mlade biljke

Uzgajivači poljoprivrednih kultura siju i presađuju prve mlade biljčice koje će ponuditi na tržištu

Uzgajivači poljoprivrednih kultura siju i presađuju prve mlade biljčice koje će ponuditi na tržištu

Foto: HTV / HRT

Vrijeme je za prve povrtne radove. Dok hobisti vrtlari tek pregledavaju svoje vrtove i polako pripremaju teren, uzgajivači poljoprivrednih kultura već naveliko siju i presađuju prve mlade biljčice koje će ponuditi na tržištu. Posjetili smo OPG u Nedeljancu na kojemu se zelene prve salate, papričice i začinsko bilje. 

Znalački Luka Koren rahli i miješa zemlju te priprema sanduke za sjetvu.

- Nije mi uopće teško. To je lagan posao, kaže Luka.

Što će se i koliko sijati, kaže, određuje mama. Ona je glavna za raspored. I pikiranje, odnosno prvo presađivanje.

- To vam je proces. Najprije se sije u veće sanduke, pa se onda pikira na veći razmak u kontejnere u kojima na kraju paprika ide na tržnicu. A paradajz se onda još stavlja u tegle. Znači paprika je do finalnog proizvoda 5 puta u rukama, a paradajz još i više puta, objašnjava Božica Koren.

Sjetva rajčica te pikiranje salate i prvih paprika upravo su glavni poslovi u plasteniku Korenovih. U uzgoju presadnica sudjeluje cijela obitelj - roditelji i dvojica sinova. Svake godine proizvedu do 50 tisuća presadnica raznoga povrća.

- Nama je zadatak da presadnica bude čvrsta, lijepa, da ima puno zametaka, to je naš zadatak. A dalje onda imate starije gospođe koje se razumiju u to. A imate i mlade koje ili ne zalijevaju ili ne prate program zaštite i onda normalno od te biljke nema ništa, rekao je Božidar Koren.

Prate trendove i zahtjeve tržišta pa tako siju i hibride i domaće sjeme. Neko čuvaju još od svojih predaka. Zadnji izbor ostavljaju kupcima. No uvijek preporučuju domaće presadnice koje daju ukusnije plodove. Prve salate na Varaždinskom placu naći će se već polovicom ožujka. A onda u travnju kreće prava rapsodija mladoga bilja za sadnju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!