Uzgajivačica slatkog pelina

20.11.2020.

09:39

Autor: Ognjen Golubić/Dobro jutro, Hrvatska/M.Š./HRT

default error photo
Iako u Hrvatskoj nema puno proizvođača, nedaleko od Zagreba ekipa 'Dobrog jutra' posjetila je gospođu Žanetu Tolušić koja se uzgojem slatkog pelina bavi već pet godina.
Iako u Hrvatskoj nema puno proizvođača, nedaleko od Zagreba ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska posjetila je gospođu Žanetu Tolušić koja se uzgojem slatkog pelina bavi već pet godina.

Slatki pelin (lat. Artemisia annua) poznata je ljekovita biljka koja se u kineskoj medicini upotrebljava za snižavanje visoke temperature, groznice i liječenje malarije. Za razliku od gorkog pelina (lat. Artemisia absynthium) koji se tradicionalno koristi kod probavnih smetnji, te dodaje u alkoholna pića (apsint, pelinkovac), slatki se pelin koristi kao eterično ulje te ne pokazuje antikancerogena svojstva. U posljednje vrijeme spominje ga se i kao lijek za razne oblike Sarsa, no do danas bez znanstvene potvrde.

Brojne biljke koje Europa prije pet stoljeća nije poznavala, dolaze s Dalekog istoka putovima svile. Jedna od njih, koja je stoljećima prije oduševljavala Kineze, bila je i slatki pelin – biljka koja ne zahtijeva puno vode i raste na pjeskovitom tlu.

- Slatki pelin je iz porodice pelina glavočika. On je jedinstvena vrsta karakterističan zbog svojih ljekovitih sastojaka – artemisinin, kamfor, kvercetin, beta-sitosterol koji djeluju u sinergiji – kaže gospođa Žaneta.

S vremenom se pelin udomaćio u brojnim domaćinstvima kontinentalne Hrvatske. Lako ga je uzgajati i održavati, a brojni travari od njega su naučili pripremati razne pripravke za snižavanje povišene tjelesne temperature ili za pomoć u slučaju groznice.

Gospođa Žaneta uzgojem slatkog pelina počela se baviti na nagovor supruga liječnika. Učilo se na greškama, ali malo po malo nastala je današnja proizvodnja. Uzgaja ga na više lokacija. S površine od 4000 kvadrata dobije oko 3 tone zelene mase pripremljene za destilaciju eteričnog ulja. Od samog početka veoma je zadovoljna urodom, a pogotovo visokom kvalitetom dobivenoga eteričnog ulja

- Ja se prvenstveno bavim izradom eteričnog ulja, ali kasnije sam se poigrala i s drugim proizvodima. Prvo kao pomoć obitelji i prijateljima, a kasnije sam pokrenula i proizvodnju – otkriva gospođa Žaneta.

U posljednje vrijeme po medijima se počela širiti neprovjerena informacija kako Covid-Organics, koji se pravi od slatkog pelina može spriječiti i izliječiti koronavirus. Svjetska zdravstvena organizacija reagirala je na to uz savjet da se u borbi protiv koronavirusa ne koriste neprovjereni lijekovi.

- Ja nikada ne bih rekla da je slatki pelin čarobna biljka. Znamo pročitati da liječi rak u 16 sati, što je suludo. Postoje istraživanja koja su dokazala način na koji artemisinin iz slatkog pelina djeluje na stanice karcinoma – zaključuje gospođa Žaneta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!