Uzgoj fazana za lov

08.11.2019.

16:13

Autor: Vesna Ljubo/HRT

default error photo
Fazanerija iz Darde jedina je fazanerija u Hrvatskoj koja ima svoje matično jato, što znači da proizvodi i jaja i fazanske piliće.
Na tisuće mladih fazana koji su se izlegli u fazaneriji Lovačkog društva u Dardi svake godine u ovo vrijeme popunjava osiromašena lovišta od Dalmacije, Međimurja do, naravno, Slavonije i Baranje. Riječ je o vrhunski uzgojenim primjercima zbog kojih se lovozakupnici i ljubitelji lova na tu divljač svake godine vraćaju u Dardu.

Briga oko fazana počinje rano ujutro. Posebice na početku proizvodnje.

- Puno su zahtjevnije nego kokoši, određenu temperaturu mora imati prostorija, vode, hranu specifičnu - nabraja domar LD Fazan u Dardi Davor Javorović.

Kad napune 6 tjedana, stavljaju im naočale. Plastične, da se ne bi međusobno napadali jer su fazani kanibali. Posao je kažu, zahtjevan, no pomažu svi članovi društva.

- Naše društvo broji 64 člana i puno članova društva je uključeno u rad, da nema toga ne bi mogli funkcionirati - uvjeren je Dražen Cvetko, predsjednik LD Fazan, Darda.

Fazanerija iz Darde jedina je fazanerija u Hrvatskoj koja ima svoje matično jato, što znači da proizvodi i jaja i fazanske piliće. Kapacitet im je 30 tisuća no proizvodnja se temelji na potrebama tržišta.

- Najviše ide prodaja 7 tjednih onda 12 tjednih i odraslih fazana - otkriva Cvetko.

Sezona lova je počela sredinom rujna, a i fazani će uskoro biti pušteni u darđanska lovišta, što je izvrsna vijest za sve ljubitelje lova na fazansku divljač.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!