12:55 / 20.05.2018.

Autor: S.L./I.B./HRT

Uzgoj maka sve popularniji

-

-

Foto: - / -

Prema nekim računicama, uzgoj maka dvostruko je isplativiji od uzgoja pšenice. Poticaj je 2200 kuna po hektaru.
O potencijalima hrvatske poljoprivrede govori se godinama. Jedna od perspektivnih kultura je mak - koji se u Hrvatskoj do prije šest godina uopće nije uzgajao, ne računajući pokoju gredicu u vrtovima. Tridesetak poljoprivrednika počelo je s proizvodnjom.

Obitelj Šulog mak je lani pokusno posijala na dva hektara u Moslavini. Na jednom nije uspio. No iskustvo je bilo dragocjeno pa su pomalo zaboravljeni mak, koji su uzgajale naše bake, odlučili posijati i ove godine. Kupci su bili zadovoljni, no kako je zasad riječ o maloj količini, domaći trgovci nisu zainteresirani.

"Nešto smo dogovarali s tvrtkom iz Češke od koje smo kupili sjeme. Oni su zainteresirani za otkup maka, ali ne za količinu ispod 10 tona. Znači trebalo bi se složiti nas više pa da se sve zajedno odveze u Češku zbog troškova prijevoza, ali jednostavno treba usavršiti proizvodnju kako bi se moglo ući u nekakvu takvu priču", smatra Dejan Šulog iz Velikih Zdenaca.

Prema nekim računicama, uzgoj maka dvostruko je isplativiji od uzgoja pšenice. Poticaj je 2200 kuna po hektaru. Zdenko Pađan kaže kako su oni koji su kušali njihov mak rekli da je mnogo bolji od industrijskoga, a vjeruju da znaju i razlog.

"Da ovo nije dugo stajalo na skladištu, da nije sušeno u umjetnim sušarama, da nije sušeno direktno na suncu. Tako da se vjerojatno u tim postupcima dorade tog maka za prodaju vjerojatno krije formula uspjeha", kaže.

Kako bi se izbjegle zloporabe u proizvodnji opojnih droga, proizvođači su dužni nasad prijaviti poljoprivrednoj inspekciji. Očito je buđenje uzgoja kulture koja je davno služila i za uspavljivanje, no zasad skromno - jer su domaće potrebe i do 300 tona maka godišnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!