17:14 / 17.12.2019.

Autor: HRT

Varaždin planira gotovo dvostruke prihode u 2020.

-

-

Foto: - / -

Zbog obveznica, čije bi izdavanje tek trebalo razmotriti ministarstvo financija, a vijećnici nakon toga izglasati, Varaždin je dobio najveći proračun dosad - 572 milijuna kuna za 2020. godine.
Trendu velikih proračuna u idućoj godini na sjeveru Hrvatske pridružio se i Varaždin. U sljedećoj se godini planiraju gotovo dvostruko veći prihodi nego u ovoj godini - 572 milijuna kuna. 

Dosad je Hrvatska iz europskih fondova od raspoloživih gotovo 11 miljardi eura povukla 80%. Do kraja godine planira se ostvariti i više, a slijedi novo financijsko razdoblje koje treba mudro iskoristiti. Stoga Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije održava besplatne edukacije o mogućnostima korištenja tog novca.

Može li se dugogodišnji ekološki problem Varaždina, nagomilane bale smeća, riješiti obveznicama? Ako se pita gradske oce - može. Od 160 milijuna kuna obveznica koje grad planira izdati, osamdeset milijuna kuna ide za bale. Ostatak iznosa utrošit će se za druge projekte.

- Druga stvar je rješavanje statusa ulice Vilka Novaka i nastavak poticane stanogradnje (POS) te još nekoliko manjih komunalnih projekata i postavljanje optike u cijelom gradu. Planira se razduživanje ako saniramo Brezje, tamo ostaje 800.000 kvadrata koje, ako se prodaju po barem sto kuna kvadrat, to je 80 milijuna i tamo se to pokriva, isto i za stanogradnju pokriva se prodajom, objasnio je Mario Lešina, predsjednik Odbora za financije i proračun GV Varaždina i gradski vijećnik (GLAS).

Upravo je ovaj drugi dio, nevezan za bale, sporan gradskom SDP-u.

- Ostalih 80 milijuna kuna sadržava sve i svašta, to su stvari koje je Ivan Čehok stavio u svojoj predizbornoj kampanji i nije ih uspio ostvariti u 2 i pol godine, rekao je Neven Bosilj, gradski vijećnik (SDP).

Profesor Ekonomskog fakulteta i bivši gradski vijećnik objašnjava potez gradske vlasti.

- Zašto je povoljno za grad Varaždin da izda obveznice? Jer je očekivan prinos relativno nizak, kamata od 1 do 1,5% ne možete dobiti ni u kojoj banci i to je najjeftiniji kapital. Rizik je da netko potroši novac nenamjenski ili da se preskupo plati nešto što se može dobiti jeftinije, rekao je prof. dr. sc. Marijan Cingula.

Zbog obveznica, čije bi izdavanje tek trebalo razmotriti ministarstvo financija, a vijećnici nakon toga izglasati, Varaždin je jučer dobio najveći proračun dosad - 572 milijuna kuna za 2020. godinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!