Varaždinsko bučino ulje
Foto: - / Varaždinska županija/HRT
Istraživanja su pokazala da je Varaždinsko bučino ulje proizvod vrhunske kvalitete, čije redovno konzumiranje ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje zbog čega ima puni potencijal osvojiti svjetska tržišta. Istaknuli su to stručnjaci i znanstvenici danas na III. znanstvenom skupu posvećenom Varaždinskom bučinom ulju, koji su u Županijskoj palači organizirali Varaždinska županija i udruga Varaždinsko bučino ulje.
- Cilj je javno predstaviti rezultate istraživanja i nove spoznaje znanstvenika i stručnjaka o ovom proizvodu svjetske kvalitete. Zanimljivo je da je prije točno 170 godina, u veljači 1854. godine, objavljen prvi članak u kojem se otkriva da se Varaždinsko bučino ulje proizvodi u Biškupcu kraj Varaždina. Ponosni smo na tu bogatu povijest, a posebno na naše proizvođače koji od tada do danas svoje vještine i znanja prenose na nove generacije. Zahvaljujući našem kontinuiranom radu na promociji i brendiranju, njegova posebnost i kvaliteta danas su prepoznati daleko izvan Varaždinske županije i Hrvatske, rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.
Rezultate prvog znanstvenog rada isključivo posvećenog Varaždinskom bučinom ulju predstavila je Melita Makovec, magistra inženjerka molekularne biotehnologije s Bioinstituta Čakovec. Zajedno s kolegama iz Bioinstituta i Sveučilišta Sjever istraživala je osnovne kemijske pokazatelje kvalitete na uzorcima bučinih ulja proizvedenih od 2013. do 2022. godine.
Znanstveni rad „Potencijal bučinog ulja kao funkcionalne hrane“ objavljen je pak u jednom od najprestižnijih časopisa kad je u pitanju hrana, „Comprehensive reviews in food science and food safety“, a predstavila ga je doc. dr. sc. Dunja Šamec s Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever. Upravo ona je imala čast biti koordinator međunarodnog tima znanstvenika iz sedam država, koji su u radu sumirali sve ikad objavljene znanstvene podatke o benifitima bučinog ulja.
- Znanstvene i kliničke studije pokazale su da konzumacija bučinog ulja ima pozitivne učinke na kardiovaskularne bolesti, na prevenciju benigne hiperplazije prostate kod muškaraca, a dokazani su i benefiti kod žena u menopauzi, odnosno da konzumacija bučinog ulja smanjuje različite simptome menopauze. Dnevno bi trebalo konzumirati jedan do dva grama, odnosno jednu žličicu bučinog ulja svaki dan. Također, bučino ulje ima veliki potencijal i u kozmetičkim pripravcima. Aplikacija bučinog ulja na kosu, jedan mililitar dnevno, pokazala je da poboljšava rast kose. Bučino ulje može se dodavati i u kozmetičke pripravke za pomlađivanje te se pokazalo i kao dobar zaštitni faktor kod UV zračenja, jednako kao komercijalne kreme, navela je Šamec.
Varaždinsko bučino ulje je naš identitet i po njemu smo postali prepoznatljivi, a originalna boca završila je ne samo u gotovo svim europskim zemljama, nego i u Kini, SAD-u i Kanadi, napomenuo je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek.
- Sad je vrijeme da zaživi na novom tržištu, a to je znanstveno tržište tako da znanstvenici iz cijelog svijeta mogu druga ulja komparirati s našim Varaždinskim bučinim uljem. Sličan put je prošlo varaždinsko zelje, koje se spominje u znanstvenoj literaturi više od 50 zemalja svijeta, što je više nego dobra promocija, zaključio je Vincek.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!