Raznolika ponuda lokalnih OPG-ova na sisačkom sajmu

11.10.2022.

Zadnja izmjena 19:53

Autor: Jelena Šarić/Dnevnik/HRT/IMS

Raznolika ponuda na sajmu

Raznolika ponuda na sajmu

Foto: HTV / HRT

Poželjno mjesto danas je bio i sajam poljoprivrednika sisačko-moslavačke županije na kojem su lokalni OPG-ovci predstavili svoje proizvode na kojima vrijedno rade unatoč tome što su pogođeni potresom. Sajam je obišla i ministrica poljoprivrede.Na svome imanju Rodoljub Džakula posljednjih 20 godina posvetio se ekološkoj proizvodnji. Uzgaja goveda, ovce, svinje, konje i magarce.

- Mana poljoprivrede je da je to stvarno najljepši posao kad od njega ne morate živjeti, kad morate od toga živjeti onda postaje komplicirano jer uvijek ono što vi imate to nekome ne treba, a kad nemate - treba. Kad imate - to je jeftino, a kad nemate, onda je skupo, govori Rodoljub Džakula, Sjeverovac Sunja.

Banovina je, među ostalim, poznata po proizvodnji meda. Petrinjski osnovnoškolci znaju zašto vole medni doručak.

- Za zdravlje, ljepotu, snagu.

Snaga je potrebna i pčelarima kojima je potres oduzeo ono što najviše vole.

- Stanje na terenu je bilo loše nakon potresa, izgubili smo vreliki broj košnica, oko 6 tisuća, kaže Dražen Kocaet, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza.

- Svakako ćemo doprinijeti brendiranju kestenovog meda s Banovine koji je u tijeku i pomoći našim pčelarima u smislu proizvodnje meda, rekla je Magdalena Komes, gradonačelnica Petrinje.


Med, bundeve, domaći sokovi - mnogo je toga čime su se danas dičili banijski poljoprivrednici na sisačkom sajmu. Ponuda je raznolika.

- Svoje sokove, džemove, ocat i vino, ali glavno mi je uzgoj jagoda i crnog ribizla, kaže Maja Puškarić, Dužice.

Najviše ih muči inflacija. Sve poskupljuje pa su i sami primorani povisiti cijene.

- Podigli smo neke cijene na teglu za 10 kuna, kazao je Drago Plaščar, OPG Perko.

Sluha za njih ima. Nove potpore obećava župan.

- Krajem listopada, početkom studenog objaviti potpore u poljoprivredi, a ove godine smo omogućili putem punog cekera da prodaju svoje proizvode u špici sezone, rekao je Ivan Celjak, župan Sisačko-moslavački.


Za revitalizaciju poljoprivrede iz programa ruralnog razvoja ugovoreno je milijardu i 300 milijuna kuna. Ministrica poljoprivrede najavila je plan za idućih pet godina.

- Putem nacionalnog strateškog plana koji je poslan na odobravanje Europskoj komisiji, imat ćemo priliku na pametan, održiv i uključiv način iskoristiti nešto manje od 3,8 milijardi eura, rekla je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Poljoprivrednike zabrinjavaju i visoke cijene mineralnih gnojiva, a u potrazi za rješenjima, ističe ministrica - raspravlja se i na europskoj razini.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!