Vedriš o vladinim mjerama: Teret krize mora se podijeliti ravnomjerno

13.09.2022.

10:36

Autor: M.M./Studio 4/HRT

Mladen Vedriš

Mladen Vedriš

Foto: Studio 4 / HTV/HRT

Premijer Andrej Plenković sinoć je ponovno poručio - "najvažniji dio Vladinog paketa mjera je ista cijena električne energije za kućanstva". Ponovimo, struja neće poskupjeti za građane do kraja ožujka iduće godine. Međutim, mjere su se negativno odrazile kod prehrambenih proizvoda.

- To je bilo neminovno. Kada limitirate cijenu morate sigurno znati tko će to na kraju platiti. Dobro je da potrošači imaju sigurnost i stabilnost, ali mora se povesti računa o proizvođačima i trgovačkim maržama. Moje duboko uvjerenje zahtjeva jednu dnevnu brigu kako bi se vidjelo što se može napraviti da stvari funkcioniraju i da nitko ne bude oštećen. Ne možete nekome pomoći, a da netko drugi to plati. Teret krize mora se podijeliti ravnomjerno, rekao je ekonomski analitičar Mladen Vedrišgostujući u emisiji Studio 4.

Dodao je kako smatra da nije dovoljno promišljeno, viđeno što se događa u čitavom lancu, te da se taj paket mora usavršiti da stvarno funkcionira.

Komentirao je i da neće biti poskupljenja struje za građane preko zime. 

- To je najbitnija mjera. Uz financijsku i ekonomsku stabilnost bitno je osigurati i socijalno-društvenu, a s cijenom struje, a rekao bi i plina, to je ono što je bazično. Iz cijena energije idu i drugi cjenovni udari na razinu plaća, kupovnu moć. 

- Država u HEP-u ima upravljačka prava i može voditi razumnu i racionalnu politiku u nacionalnom interesu. 
Ovo što radi HEP je dobro, ali ne zaboravimo da će se financijski uteg na kraju vratiti nama građanima, jer svako zaduženje HEP-a je dio javnoga duga koji će se preliti kroz porezne obveznike i to opterećenje. Kratkoročno dobra mjera, ali se ne smije stati na njoj. HEP mora investirati i povećati proizvodnju, rekao je Vedriš. 

Cijene plina

Na pitanje jesmo li sigurni da neće biti drastičnih poskupljenja plina, rekao je kako misli da će država i tu potegnuti i nastojati osigurati stabilnost.

- Pitanje je koliko će to koštati proračun. Kod plina je delikatna situacija jer na tu količinu koja je na tržištu jurišat će svi i naravno da će oni koji su financijski jači biti u prvom redu, istaknuo je.

Pozitivan primjer

Gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, pozdravio je mjere Vlade u zaustavljanju inflacije i divljanja cijena energenata, ali tamošnja uprava i prije krize već je ulagala u smanjenje troškova gradske javne rasvjete, solarnu energiju u svojoj industrijskoj zoni. 

- Grad Nova Gradiška u zadnje 3-4 godine ulaže velike napore. Cijelu gradsku javnu rasvjetu prebacili smo u LED i uštedjeli blizu 60 posto. Zgrade u vlasništvu grada su doživjele promjene na toj razini i onda smo računali kolika je razlika da budemo na nuli potrošene električne energije. Sagradili smo fotonaponsku elektranu, i mi smo praktično na nuli. Gledamo, osluškujemo, i onoliko koliko potrošimo, toliko i proizvedemo. Što se tiče plina imamo vrtiće i prostore koje koristi gradska uprava, ali smo riješili energetsku obnovu tako da smo i tu za 60 posto smanjili troškove, rekao je gradonačelnik Grgić. 

- Pamet, organizacija, djelovanje. Izvrstan primjer, rekao je Vedriš, te dodao: uvedimo u igru EU fondove. Oni tu energetsku transformaciju forsiraju i stavljaju u prvi plan i onaj tko je pametan da na vrijeme napravi projektnu dokumentaciju, on ima investiciju besplatnu ili gotovo besplatnu.

Kriza zagrebačke vlasti

Osvrnuo se i na situaciju sa zagrebačkom vlasti.

- Nije lako provoditi reforme jer imat ćete potporu tihe većine, ali uvijek ćete imati buku onih koji se osjećaju ugroženi. A s otpadom se moralo otpočeti jer je to neodrživo. Nije lako biti na čelu grada. S jedne strane imate legitimni interes i potrebe građana, a s druge dobar dio onoga na što bi htjeli utjecati nije vezan uz vas nego uz državu, sabor. Manevarski prostor kad ste na čelu grada je krajnje sužen i zato je važno okupiti što bolju i kvalitetniju ekipu ljudi na pojedinim segmentima.

Cijeli razgovor pogledajte u prilogu!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!