17:58 / 18.12.2019.

Autor: M.Š./Hina

Velika Britanija kreće u borbu s Googleom i Facebookom?

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

CMA je u srpnju pokrenula istragu o digitalnom oglašavanju, uključujući i vlasništvo nad podacima.
Postoje snažni argumenti u prilog strožoj regulaciji Googlea i Facebooka kako bi se ograničile moguće negativne posljedice njihove dominacije na području internetskog oglašavanja, poručio je u srijedu britanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja.

Googleovi su prihodi od oko šest milijardi funti u 2018. činili više od 90 posto ukupnih prihoda od internetskog oglašavanja u Velikoj Britaniji, navodi CMA,
Facebookovi su pak činili gotovo polovinu prihoda od oglasa sa slikama, dodaju britanski regulatori.

"Veliko" ne znači nužno i loše, napominju, ističući da su platforme na tržište donijele inovativne i vrijedne proizvode i usluge.

Pribojavaju se ipak da bi njihov položaj mogao imati negativne posljedice po ljude i tvrtke koji svakodnevno koriste njihove usluge.

Dodatnu brigu izaziva i dojam ljudi da prolikom korištenja platformi nemaju kontrolu nad svojim podacima, navode regulatori.

Većina nas svakodnevno posjećuje stranice društvenih mreža i pretražuje internet, ali funkcioniranje tih tvrtki možda nam je misterija", kazao je izvršni direktor CMA-e Andrea Coscelli.

- Digitalno oglašavanje glavni je pokretač velikih tvrtki poput Googlea i Facebooka i mi polako stječemo predodžbu o tome kako to složeno novo tržište funkcionira, dodaje Coscelli.

CMA je u srpnju pokrenula istragu o digitalnom oglašavanju, uključujući i vlasništvo nad podacima.

Danas su objavili da su istraživali kako tvrtke prikupljaju i koriste podatke o ljudima, kako na njima zarađuju i što to znači za njihovu konkurenciju i za ljude i tvrtke koje svakodnevno koriste te usluge.

Sada će otvoriti javne konzultacije o svojim spoznajama i najvjerojatnije dati preporuke novoj britanskoj vladi o mogućoj regulaciji sektora.

Ako se u konačnici ne pronađu rješenja za otvorena pitanja, bilo na globalnoj razini bilo u Britaniji, spremni su, kažu, sami nešto poduzeti, na temelju postojećih ovlasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!