18:37 / 20.07.2019.

Autor: Zvjezdana Heina/HRT

Velika očekivanja od četvrtog kruga porezne reforme

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

Vlada je s oko 6 mlrd. kn već rasteretila poduzetnike i građane. Pritisak je to na javne financije, no željenog gospodarskog uzleta bez toga nema.
Prvi veliki potez rekonstruirane Vlade premijera Plenkovića trebao bi biti četvrti krug porezne reforme, koji bi ministar financija Zdravko Marić trebao predstaviti do kraja srpnja. Nova porezna rasterećenja najviše iščekuju poduzetnici i obrtnici, koji tvrde da - jedino ako se smanje porezi, radnicima mogu povećati plaće i tako ih zadržati.

Oko 5 tisuća novootvorenih obrta ove godine ohrabruje, no 86 tisuća obrtnika još muče mnoge brige, od problema naplate, rada na crno, visokih nameta. U najnovijem apelu od Vlade traže da se pričeka sa smanjenjem PDV-a s 25 na 24 posto i da se uz potporu državnog inspektorata i uz fiskalnu disciplinu PDV od 1.1. 2021. spusti na 23 posto. Također, traže smanjenje poreza na dohodak sa 24 na 18 posto te da se zaposlenicima osigura topli obrok bez plaćanja dodatnih poreza. Očekuju i smanjivanje PDV-a na hranu na 13 posto.     

Kronični nedostatak radnika poslodavce tjera da povećaju plaće, no to nije jednostavno. "Najveći dio proizvodnih tvrtki ima dobit ispod 5 posto. Da sve to pretvorimo u plaće, one ne bi narasle toliko da zaposlenici budu zadovoljni", kaže direktor tvrtke Stražaplastika Josip Grilec.

Četvrti krug porezne reforme donosi nova rasterećenja, no ministar Zdravko Marić ne otkriva detalje. Vlada je s oko šest milijardi kuna već rasteretila poduzetnike i građane. Pritisak je to na javne financije, no željenog gospodarskog uzleta bez toga - nema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!