17:24 / 08.12.2020.

Autor: Ivica Grudiček/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Velika potražnja za božićnim drvcima

-

-

Foto: - / -

Što je bliže Božić, to je veća potražnja za božićnim drvcima. Ipak, malo koja gospodarska grana u Hrvatskoj ima toliki trgovinski deficit kao trgovina drvcima.
Što je bliže Božić, to je veća potražnja za božićnim drvcima. Ipak, malo koja gospodarska grana u Hrvatskoj ima toliki trgovinski deficit kao trgovina drvcima. Naša je zemlja 2018. uvezla drvca u vrijednosti 215 tisuća eura, a izvezla za samo tisuću eura. A mogli bismo, kažu uzgajivači, biti samodostatni. 

Kako nam se bliži najradosniji blagdan u godini tako raste potražnja za - božićnim drvcima. Gospođa Rafaj - traži ono savršeno.

- Došla sam pogledati boriće za Božić. To su nam super borovi. Naši domaći koji lijepo mirišu, govori Milica Rafaj iz Cerja Tužnog.

Prodavači zadovoljno trljaju ruke - unatoč pandemiji - prodaja ide dobro.

- Kod nas je prodaja krenula prije dva tjedna imam osjećaj da se ljudi boje ove cijele situacije, i žele si što prije osigurati božićno drvce, naglašava Rafaj iz Cerja Tužnog.

Ivica Brlek među prvima je pokrenuo uzgoj, još osamdesetih. Danas na dva hektara raste nekoliko tisuća stabala.

- Imamo četiri osnovne vrste zastupljene - kavkasku jelu, smreku, običnu smreku i Pančićevu omoriku, a još s nekim vrstama eksperimentiramo, govori Ivica.

Uvjeti za uzgoj, kažu oni koji znaju - u Hrvatskom su zagorju idealni. Tlo, položaj i klima – odgovaraju. No problema ima - nekontrolirani uvoz i nelojalna konkurencija, ali i - malverzacije s brojem prodanih drvaca.

Problemima unatoč - sve je više zapuštenog i neobrađenog zemljišta u Zagorju - srećom  načičkano božićnim drvcima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!