Velika ulaganja Fortenova grupe

07.12.2021.

19:48

Autor: Mladen Sirovica/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Velika ulaganja Fortenova grupe

Velika ulaganja Fortenova grupe

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Nakon turbulentnog razdoblja koje su obilježili financijski problemi i promjena vlasničke strukture, situacija se u Fortenova grupi stabilizira. Tvrtka će u ovoj i sljedećoj godini uložiti 255 milijuna eura, a jedno od ulaganja predstavljeno je danas u pogonu Jane.

11 i pol milijuna eura vrijedno ulaganje omogućit će veću konkurentnost i učinkovitost. Po satu će se moći napuniti čak 36 tisuća boca, dva i pol puta više nego dosad.

Gotovo 30 milijuna eura Fortenova će uložiti u novi pogon za proizvodnju ulja tvrtke Dijamant, nova klaonica u PIK-u Vrbovec stajat će 8 milijuna eura, u Ljubljani će se graditi novi distribucijski centar. Uz investicije, planiraju se i akvizicije.

- Definitivno su akvizicije dio naše strategije za daljnje širenje, u ovom trenutku nemamo ništa konkretno za podijeliti, ali je to dio daljnje strategije, rekao je Fabris Peruško, član Uprave i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Prodaja Leda omogućila je kompaniji da dođe do daha, pa su u proteklom razdoblju povećani prihodi i neto dobit, a dug je smanjen.

- To zaista podcrtava zaokret koji je napravila Fortenova u posljednje dvije i pol godine, čime smo naše poslovanje vratili na putanju održivog i ubrzanog rasta, rekao je Sotiris Yannopoulos, izvršni direktor Fortenova grupe za prehranu.

Osim duga smanjen je i broj dioničara. Onaj najveći, ruski Sberbank, prodao je svoje bankarsko poslovanje u jugoistočnoj Europi srbijanskom poduzetniku Miodragu Kostiću, a uskoro bi mogao unovčiti i svoje udjele u Fortenovi.

- Mislim da su oni bili u svojim istupima jasni oko toga. U nekom trenutku će izaći, ali ne vidimo da to ni na jedan način mijenja ili opterećuje strategiju Grupe, rekao je Peruško.

Grupe koja je s više od 50 tisuća zaposlenika najveći poslodavac u regiji, ali čija tranzicija još traje. Prije svega zbog činjenice da se većina vlasnika svojih udjela u kompaniji dugoročno - želi riješiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!