Velike kazne za nepoštene trgovačke prakse

07:13 / 11.12.2018.

Autor: E.L.S./HRT

-

-

Foto: - / -

Prošla je godina dana od stupanja na snagu Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi. On je trebao donijeti više reda na policama malih i velikih trgovačkih lanaca.
Prošla je godina dana od stupanja na snagu Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi. On je trebao donijeti više reda na policama malih i velikih trgovačkih lanaca. Evo što se je promijenilo.

U proteklih 15-tak godina smo svjedočili procesima koncentracije, sada je stvoreno i manje od 10 trgovačkih lanaca što je pokazalo veliki pomak u pregovaračkoj snazi između dobavljača i trgovačkog sektora, smatra Krunoslav Karalić, pomoćnik ministra poljoprivrede. Kaže da se radi o prisilnom propisu koji uravnotežuje odnose na tržištu i sprječava čitav niz različitih nepoštenih trgovačkih praksi.

Što se tiče prvih učinaka koje vidimo, Zakon je, kaže uveo red na tržištu u smislu rokova plaćanja, nametnuo je sklapanje ugovora i doprinio tome da je sustav transparentniji.

Djelomično se slaže s tim Hrvoje Gregurić, proizvođač povrća. Smatra da se razlika vidi ali se neki segmenti mogu i poboljšati - kada je riječ o naknadnim povratima koja se i dalje dešavaju. Često je problem između trgovaca, otkupljivača i proizvođača. Kod plaćanja ovdje se i dalje događaju famozne kompenzacije koje su primjer za nepoštene trgovačke prakse.

Agencija za tržišno natjecanje nadzire taj cijeli proces, ona je i adresa za prijave protiv trgovaca, dobavljača... Po riječima Sandre Mikinac, voditeljice Odjela za pravna pitanja, trenutno u Agenciji ima desetak prijava za nepoštene trgovačke prakse. Prijave su anonimne, slijedi postupak provjere, stranka ima mogućnost iznijeti svoju obranu, predložiti dokaze i obraniti se od svega što joj se stavlja na teret.

Gregurić smatra da proizvođači i dalje nisu dobro upućeni da mogu anonimno prijavljivati nepoštene prakse, primjerice neplaćanje. Ukoliko nismo složni i dalje nećemo imati pregovaračku moć kojom bi oslabili utjecaj trgovaca na nas proizvođače i na cijene koje trenutno dobivamo, poručio je.

Ovaj Zakon sam po sebi neće učiniti naše proizvođače konkurentnijima ali očekujemo da će uravnotežiti odnose na tržištu i da će rezultirati povoljnijim položajem našim proizvođačima, pojasnio je Krunoslav Karalić.

Hrvoje Gregurić je istaknuo kako je njegovim kolegama veliko olakšanje što je uređen problem da se roba ne vraća nakon zaprimanja. Kad jednom predamo robu, to nije naša roba, nego onog koji je naručio. Mi ne bi trebali snositi odgovornost što se s robom dalje dešava. Ako trgovac naruči neku količinu a ne proda, to srećom više nije naš problem, rekao je.

Što se tiče prijava, prva rješenja Agencije se očekuju u prvom kvartalu sljedeće godine, kaže Sandra Mikinac. Zakonom su postavljene maksimalni iznosi za koji mogu biti izrečene upravno kaznene mjere, za osobito teške povrede kao što je prodaja ispod nabavne cijene je predviđena kazna do maksimalno 5 milijuna kuna za pravnu osobu i 2,5 milijuna za fizičku osobu. Zakon predviđa upravno kaznene mjere za teške i za lake povrede, pojasnila je.

Karalić smatra da su kazne vrlo visoke i nada se da će zbog toga biti i učinkovite.

Zakon nije nešto što je došlo jučer, svi su imali rok za prilagodbu, oni koji su se pripremili, ne moraju strahovati, nitko tko radi pošteno, ne mora se bojati, oni koji pokušavaju loviti u mutnom moraju snositi posljedice, uvjeren je Hrvoje Gregurić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!