Veliki američki dobavljač LNG-a treba više vremena za obnovu oštećenog pogona

24.08.2022.

14:01

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Audio und werbung / Shutterstock

Američki izvoznik ukapljenog plina (LNG) Freeport LNG izvijestio je da će potpuno obnoviti proizvodnju u oštećenom pogonu za ukapljivanje plina tek u ožujku iduće godine, signalizirajući nove probleme uvoznicima u Europi.

Kompanija je u lipnju obustavila rad u pogonu u teksaškoj Quintani nakon puknuća plinovoda koje je izazvalo eksploziju i požar. Plinovod je napuknuo zbog previsokog tlaka, ali postrojenja za preradu nisu oštećena.


Najavili su tada da će pogon nastaviti s radom u rujnu, ali u ograničenom obujmu i da bi puni kapacitet trebao dosegnuti krajem godine.


U utorak kompanija je izvijestila da planira obnoviti 85 posto proizvodnje u pogonu u Teksasu do druge polovine studenoga. Puni kapacitet trebao bi dosegnuti do ožujka iduće godine. 


Pogon čini petinu američkog izvoza LNG-a i glavni je dobavljač europskih kupaca u potrazi za alternativnim izvorima nabave. Ukapljuje oko šest milijuna prostornih metara prirodnog plina dnevno i u punom kapacitetu može izvesti 15 milijuna tona ukapljenog plina godišnje.


U Europu je od svibnja odlazilo oko 3,3 milijuna prostornih metara, u usporedbi s 2,3 milijuna u ožujku, prema podacima analitičke tvrtke Rystad Energy. 


Oko 70 posto Freeportovog izvoza bilo je proteklih mjeseci usmjereno u EU i Veliku Britaniju, a Francuska, Turska i Nizozemska spadaju među najveće uvoznike u ovoj godini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!