19:02 / 10.02.2019.

Autor: Dragan Nikolić/HRT

Veliki potencijal marokanskog tržišta

-

-

Foto: - / -

Šesta po veličini afrička ekonomija odskočna je daska za cijelu Afriku, golemo gradilište velikih demografskih potencijala, na kojemu Hrvatska tek treba definirati svoju politiku i interese.
U najvećoj afričkoj luci nema predaha. U Tangeru je prošle godine prekrcano gotovo tri i pol milijuna kontejnera, ali i izvezeno 400 tisuća automobila! U luku i okolni industrijski kompleks, u kojemu Francuzi, a uskoro i Kinezi, proizvode te automobile, uloženo je dosad 8 milijardi eura državnog i privatnog novca.

- Kad je u pitanju kontejnerski promet, s otvaranjem novog dijela luke imat ćemo kapacitet od ukupno 9 milijuna kontejnera. To će lučkom kompleksu omogućiti da se pozicionira među dvadeset najvećih svjetskih luka, istaknuo je direktor luke Tanger Rachid Houari.

Svakodnevno ovdje niču novi industrijski pogoni. 800 uglavnom izvoznih tvrtki sa 70 tisuća zaposlenih preobrazilo je nekad najsiromašniji dio kraljevine. U Tangeru je svoj konzulat nekad imala i Dubrovačka Republika. Danas trgovinska razmjena Hrvatske i Maroka neznatno premašuje skromna 24 milijuna dolara.

- U proteklom periodu smo uspostavili poslovnu saradnju s nekim državama ovdje u regiji, ali i sa Francuskom, koja je bitan gospodarski partner Maroka. Iz tog razloga smo si stvorili referencu koja je bitna za uspostavu poslovnih odnosa sa Marokom, naglasio je Krešimir Sentigar iz HS Produkta.

Gotovo 3000 kilometara od Tangera, u Varaždinu, raste globalno poznati hrvatski proizvođač solara. Prije tri godine isporučili su organizatorima klimatske konferencije u Marakešu svoj hvaljeni izum, četiri solarna drva. U Maroku vide poslovnu priliku.

- Ovdje se nalazi jedna od najvećih sunčanih elektrana na svijetu, pa bi nam bilo drago i od interesa da i mi budemo dio tog tržišta, istaknula je Jasmina Novak iz tvrtke Solvis.

U jednoj od najnaseljenijih afričkih četvrti samo je jedno od gradilišta marokanske tvrtke Geotehnike, nastale na razvalinama hrvatske privatizacije iz 90-tih. Branko Lugarov i njegova tvrtka dogurali su do statusa jedne od dvadeset najuspješnijih kompanija.

- Mi smo tri i pol godine radili i sanirali najveću džamiju u Maroku. Teško da bi u Zagrebu jedna iračka firma dobila sanaciju katedrale itd. Znači, vjerujte mi, nema predrasuda, rekao je vlasnik Geotehnike Branko Lugarov.

U potrazi za svojim mediteranskim korijenima, Hrvatska mora tražiti saveznike i na južnoj obali Mediterana, ondje gdje Europska unija odavno vodi svoju zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, a njezine članice ugovaraju unosne poslove. Šesta po veličini afrička ekonomija odskočna je daska za cijelu Afriku, golemo gradilište velikih demografskih potencijala, na kojemu Hrvatska tek treba definirati svoju politiku i interese.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!