17:21 / 14.10.2019.

Autor: Zoran Kukilo/HRT

Veliki projekt ribarske luke u Brižinama

-

-

Foto: - / -

Projekt je samo dio šire priče u kojoj ministarstva mora i poljoprivrede uz pomoć europskog novca žele unaprijediti posao domaćim ribarima.
Ne samo privezište već i veliki multifunkcionalni objekt koji će ribarima uvelike olakšati posao. Projekt ribarske luke u Brižinama vrijedan je 46 milijuna kuna, a financira se većim dijelom novcem Europske unije. Sve bi trebalo biti dovršeno do listopada iduće godine.

Na gradilištu se ne gubi vrijeme, izvođač radova želi iskoristiti dobre vremenske prilike. Ovaj nekadašnji vojni prostor koji su ribari koristili iz nužde i bez pravih uvjeta, sada se pretvara u suvremenu ribarsku luku.

- Krenuli smo od hale, ona je tu nekako najkompleksnija, najbitnije da smo sad tu izašli iz zemlje, iz blata i evo krenulo se već sa betoniranjem, nakon toga ćemo napast okolne površine, pristupne platoe, krenuli smo već i sa obalnim pojasom, rekonstrukcijom obale - ispričao je Mate Kulušić, direktor AEQUTIAS Split - izvođač radova.

Splitska Lučka uprava tri je godine pripremala ovaj projekt koji se sufinancira europskim novcem.

Dok traju radovi ribarska flota privremeno je smještena na drugoj strani zaljeva, unutar splitske Sjeverne industrijske luke. Ovo je samo dio brodova koji će koristiti buduću ribarsku luku.

Projekt je samo dio šire priče u kojoj ministarstva mora i poljoprivrede uz pomoć europskog novca žele unaprijediti posao domaćim ribarima. Tako je u pripremi i sličan projekt gradnje ribarske luke u Komiži na Visu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!