Statistika Brodsko-posavske županije prkosi logici

11.03.2023.

07:00

Autor: Višnja Ružojčić/Regionalni dnevnik/HRT/I.B.

plinske boce, ilustracija

plinske boce, ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Vlada je donijela odluku o nastavku primjene smanjene stope PDV-a na plin, što će itetako pomoći građanima i poduzetnicima. S nestrpljenejm se iščekuje i predstavljanje cjelovitog - novog paketa mjera pomoći koji bi na snagu trebao stupiti sljedećeg mjeseca. Gotovo je paradoksalno da je u jeku pandemije i krize u Brodsko-posavskoj županiji zabilježen rast gospodarstva i zaposlenih - bez potpore bi mnogi teško preživjeli. I uz subvencije veliki računi za plin u zimskim mjesecima nekima su ozbiljno ugrozili poslovanje.

Frizersko-kozmetički salon Vere Matok već je četvrt stoljeća na usluzi Brođankama. Covid i krizu lomili su po starom receptu "što te ne ubije - ojača te".

- Uslužne djelatnosti su najviše bile pogođene pandemijom. Tako da je to jedan razmjer, možda je čak više žena koje su morale zatvoriti svoj obrt, rekla je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Brodsko-posavske županije Zdenka Bošnjak.

No županijska statistika prkosi logici. U jeku pandemije porastao je i broj obrta i zaposlenih. Najviše su pomogle vladine mjere i poticaji. Županija je sufinancirala troškove režija.

Pomoć će trebati i dalje. Visoki računi za plin početkom godine šokirali su i obrtnike i poduzetnike.

- Ove sadašnje mjere, dosadašnje vaučeri i slično su dobre i pozitivne, ali ne rješavaju problem. Konkretno, poskupljenje plina koje je 600 posto za obrtnike - govorimo o industrijskom plinu, rekao je tajnik Udruženja obrtnika Brodsko-posavske županije Krunoslav Paun.

U proljeće prošle godine, naime, uslijed plinske krize potpali su pod zajamčenu opskrbu HEP Plina čije cijene regulira HERA. Na jesen su buknule, a računi dobrano kasnili.

- Tražili smo jedan sastanak u središnjici gdje će se onda razgovarati o vremenima koja dolaze, odnosno hoće li se ta cijena održati i hoće li se korigirati, rekao je tajnik Županijske gospodarske komore u Slavonskom Brodu Tomislav Tekić.

- Ta cijena je sada neprihvatljiva, ljudi su prisiljeni zatvarti obrte. Mi imamo najave zatvaranja obrta pogotovo onih koji imaju proizvodnju koja koristi plin, ističe Paun.

Ipak, povoljnije stanje na plinskim burzama vodi ka smirivanju cijena na koje bi ,prema najavama, mogle utjecati i vladine mjere.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!