Vidaković: Ova kriza je pokazala da se moramo osloniti na sebe

09:39 / 24.11.2020.

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Neven Vidaković, financijski stručnjak u emisiji Studio 4 je rekao kako u zadnjih 20 godina Hrvatska ima fiksni proračun i tu nema radikalnih strukturnih reformi.
Neven Vidaković, financijski stručnjak u emisiji Studio 4 je rekao kako u zadnjih 20 godina Hrvatska ima fiksni proračun i tu nema radikalnih strukturnih reformi.

- Građani će sljedeće godine živjeti kao i do sada oslonjeni na sami sebe, naglasio je.

Ova godina nam je pokazala na iznimno brutalan način sve naše slabosti, istaknuo je Vidaković.

- Što se tiče ekonomije, to je turizam. Ponovio sam mnogo puta, kako ne postoji bogata turistička zemlja. Nadalje, naš proračun ima problem da je ekstremno ovisan o PDV-u koji ide kroz potrošnju, a s druge strane porezi na dohodak od rada i kapitala su mali dio proračuna, rekao je i dodao da ako netko želi promijeniti strukturu proračuna da manje ovisimo o PDV-u, a više o drugim porezima, morao bi promijeniti strukturu ekonomije i reći da mi ne možemo ovisiti o turizmu.

Naglasio je kako to nikada nitko nije rekao i želio napraviti.

- Kada imamo ovakvu strukturu koju smo sami odabrali, onda kada dođe do ekonomskog šoka koji je uništio turizam, onda moramo patiti. Iduće godine ne radimo nikakve promjene već radimo po starom, a to je da se nadamo da ćemo dobiti novac od EU i nadamo se da će turizam biti bolji, pri tome nitko nije rekao da je turska lira devalvirala preko 40 posto ove godine, istaknu je.

Vidaković je rekao kako u Hrvatskoj postoji stav da mi sami sebi na možemo pomoći, ali on se ne slaže s time.

- Fokus političara samo su izbori u kojima se treba pobijediti. Premijer Plenković smatra da se izbori mogu dobiti time da se uvjeri nacija u važnost integracije Europe i zato se to gura. On ne misli da su to postiže kroz nova radna mjesta, kazao je i dodao kako je ova kriza pokazala da se moramo osloniti na sebe, svoje znanje i resurse jer čekajući Europu to je neizvjesno.

Istaknuo je kako se nikada nitko nije obogatio preko drugih. Moramo se osloniti sami na sebe, dizajnirati vlastite mjere i staviti sebe u fokus.

Rekao je kako narod mora odlučivati i napraviti nešto te kako je korona kriza to pokazala.

- Preko Facebooka su se udružili i tako su OPG-ovi prodavali svoje proizvode jer su zaključili da ništa neće dobiti od ovih gore, naglasio je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!