08:19 / 12.10.2018.

Autor: HRT

Vidaković: Trump savršeno dobro zna što radi

-

-

Foto: - / -

'U mreži Prvog' snažan pad dionica na svjetskim burzama analizirali su Tihomir Domazet, ravnatelj Instituta za financije i računovodstvo i Neven Vidaković, predavač na ZŠEM-u.
Nakon oštrog pada na svjetskim burzama, nakon što je američki FED povećao kamate, cijeli je svijet zabrinut hoće li se dogoditi lančana reakcija. Je li ovo kraj ere jeftinoga novca i kako će ti trendovi utjecati na Hrvatsku u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' analizirali su Tihomir Domazet, ravnatelj Instituta za financije i računovodstvo i Neven Vidaković, predavač na ZŠEM-u. Urednica emisije je Eliana Čandrlić Glibota.

"Ono što se desilo na američkim burzama, prelilo se na sve svjetske burze. Azijske burze su također nastavile padati radi samo jednog indikatora", kazao je Tihomir Domazet. Dodao je kako globalna kriza iz 2008. zapravo nije rješena. "Ono sve što je bilo prije je i danas, sve su banke iste, njihova je imovina ista, velika je imovina u Središnjim bankama. Bitno pitanje za Hrvatsku je "što će se desiti s gospodarstvom EU-a", smatra.

"MMF je rekao da će globalna stopa rasta cijelog svijeta sa očekivanih 3,9 biti spuštena na 3,7 posto, što je rezultiralo medijskim napisima tipa "Crno nam se piše". Kad je Hrvatska zadnji put imala rast 3,7 posto? Ovo što se događa zadnjih par dana je ustvari "rebalansiranje portfelja". Znači da je jako puno fondova odustalo od 'tehnologije' (što je rezultiralo padom dionica Facebooka, Netflixa, Googlea, Amazona...), a investira se u neke druge stvari. Vidite da su dionice, koje se recimo bave proizvodnjom u Americi - stabilne ili rastu", kazao je Neven Vidaković koji se bavi investiranjem više od 15 godina. "Pomak od 2, 3, 5 posto je potpuno uobičajen. Samo se danas zbog medija i premreženosti jednostavno stvori panika", dodao je.

"Trump savršeno dobro zna šta radi", kazao je Vidaković te nastavlja: "Američka centralna banka smanjuje količinu dolara. Puno je manje dolara u opticaju, a zemlje (i Hrvatska) imaju dolarski dug i mora platiti kamatu na taj dug. Da bi ga platila - mora doći do dolara. Dolara je sve manje i manje i to uzrokuje ono što se zove divergencija u globalnom ciklusu. Znači da američka ekonomija nastavlja rast, Europa je stabilna - ali ustvari malo stagnira. Kinezi i posebno tržište u nastajanju imaju problema". Posebno je naglasio kako ni nitko ne priča o tome što se događa u Indiji, Argentini, Brazilu i Turskoj, a sve je posljedica te monetarne politike.

Nakon 10 godina sve investicijske banke, komercijalne banke su ostale iste, nepromijenjene, a što to zapravo znači. Globalni svijet, ukupan dug globalnog svijeta iznosi 253 tisuće milijardi dolara. To je skoro tri globalna BDP-a i globalni dug je porastao za oko 80 tisuća milijardi. Dolar je precijenjen oko 20 posto i na tim osnovama ne može funkcionirati globalna ekonomija. Ona je u padu. Za nas je btino to što će ona negativno utjecati na Europu, a i na hrvatsko gospodarstvo. Italija koja je u ekonomskim problemima, a ona je drugi vanjskotrgovinski partner Hrvatske", kazao je Domazet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!