19:10 / 22.02.2018.

Autor: M.S./D.M./HRT

VIDEO: Nije lako naći novog povjerenika za Agrokor

-

-

Foto: - / -

Ono što je sigurno - novog povjerenika očekuje velik pritisak, mnogo posla i vrlo malo vremena.
Nije lako naći novog povjerenika za Agrokor, iako je riječ o jednom od najplaćenijih poslova u zemlji. Poznato je da su u Vladi razgovarali s cijelom plejadom osoba. Među njima je danas spomenuti Jurica Novak iz savjetničke kuće McKinsey. On je to demantirao, ali prema informacijama koje imamo, ta bi kuća mogla biti angažirana u Agrokoru. 

U svakom slučaju, ako se odabere čovjek iz sustava ili blizak njemu, to znači da on odmah nakon izbora može nastaviti raditi, ali postoji opasnost da bi mu se zamjerale slične stvari kao i Anti Ramljaku. S druge strane, izbor čovjeka izvana značio bi da takva osoba treba određeno vrijeme da se uhoda, a vrijeme definitivno nije saveznik za postizanje nagodbe, jer rokovi cure.

Kad je riječ o nagodbi, nekoliko je datuma važno

Zakon o izvanrednoj upravi još vrijedi do 10. travnja, no svima je jasno da je to teško dohvatljiv rok. Osim toga, već je Ante Ramljak na saborskom Odboru za gospodarstvo rekao da će zatražiti njegovo pomicanje za tri mjeseca. To će se gotovo sigurno i dogoditi i u ovom trenutku realno je postizanje nagodbe do 10. srpnja. Crni scenarij, prema kojem se to ne bi dogodilo, nešto je o čemu nitko u ovom trenutku ne želi razmišljati jer bi to značilo nužne izmjene zakona, ali i odgađanje konačnog dogovora.

Plenković - početkom idućeg tjedna odluka o izvanrednoj upravi Agrokora

Tko sve mora dati zeleno svjetlo za nagodbu

Da bi se postigla nagodba, za nju mora biti dvije trećine vjerovnika, a do toga je dalek put. Oko 12.000 tražbina, 5.700 vjerovnika - svi oni tražit će način kako da izgube što manje svog novca i steknu što bolju poziciju za buduće razdoblje. Zasad se još o interesu vjerovnika brine Privremeno vjerovničko vijeće. Ramljak je predstavio tek prvi nacrt nagodbe, ali po kojim bi se točno kriterijima ona trebala provesti, još nije dogovoreno.

Još nije osnovano Stalno vjerovničko vijeće

Stalno vjerovničko vijeće trebalo bi imati pet članova, ali je razlika u tome što neće biti razvrstani prema kategorijama: jesu li veliki ili mali, odnosno jesu li Agrokoru davali novac ili robu - bit će razvrstani ovisno o tome koliko su im dobro osigurana potraživanja. Dobavljače je smetalo što nisu razvrstani u zasebnu skupinu u kojoj bi zajednički mogli braniti svoje interese. Razgovori o tome išli su u pravom smjeru, ali će ih ubuduće morati obavljati s nekim novim povjerenikom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!