Vidović: Vlada je ponudila sindikatima ono što je realno moguće

31.10.2022.

17:34

Autor: Oporbeni zarez/V.K./Hrvatski radio/HRT

Potpisan kolektivni ugovor

Potpisan kolektivni ugovor

Foto: HTV / HRT

Potpisan je dodatak kolektivnom ugovoru za državne i javne službe.

Vlada je ponudila sindikatima ono što je trenutno realno moguće, naglasio je u emisiji Oporbeni zarez, Davorko Vidović, Socijaldemokrati.

- Mi u 30 godina nismo imali ovakvu situaciju s inflacijom koja obezvređuje plaće. Sigurno je da ovo što je ponuđeni neće moći kompenzirati rast plaća, rekao je i dodao kako smatra da je to zrela odluka i od strane sindikata da se prihvati ova ponuda Vlade.

Danas je saborski odbor za gospodarstvo saslušao ministra Davora Filipovića o budućnosti Ine.

- Ministar čuva poziciju Vlade koju je demonstrirala kada je u pitanju INA. Ne daju se pravi odgovori što je meni žao, jer ako se na pokažu pravi problemi onda nema ni rješenja, rekao je.

Naglašava kako ova neviđena pljačka glede Ine i problem koji je iznesen na svjetlo dana pokazuje da ovo upravljanje korporativnim sustavom naprosto je dotrajao i zakonski generira ono što se dogodilo.

Vidović smatra kako ministar brani ovaj princip upravljanja.

Vidović govori kako je bio od davnih dana pratio devastaciju Ine i stvaranja preduvjeta da se stvori ovo što se trenutno dogodilo.

Vidović govori kako je bio od davnih dana pratio devastaciju Ine i stvaranja preduvjeta da se stvori ovo što se trenutno dogodilo.

Naglašava kako INA nije prodana i to su „bedastoće” s kojima HDZ nastoji izjednačiti svoj krimen.

- 2000. godine je Vlada sanirala Inu i sanirala je za strateško partnerstvo. Od 3 partnera izabrali smo MOL. Primarno je bilo to da MOL ulazi u partnerstvo kako bi modernizirao jednu i drugu rafineriju. Napisani su i rokovi koji su bili sastavni dio ugovora, govori.

Vidović naglašava kako su postojali svi uvjeti da se raskine ugovor ako nije bio ispoštovan, Sanader potpisuje da za 10 milijuna daje upravljačka prava. U ugovoru je pisalo da MOL ne može stjecati više vlasništva, da ne može ulaziti na tržište BiH i Srbije, što je sve prekršeno.

Smatra kako je Andrej Plenković potpisao smrtnu presudu za rafineriju Sisak i teško s može izvući za donošenje te odluke. Kako kaže, očekuje se od ove Vlade da ponudi odgovor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!