10:33 / 23.12.2018.

Autor: Darko Santini/HRT

Viktor Lenac između profita i minusa

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon promjene vlasnika, remontno brodogradilište Viktor Lenac našlo se pred novim izazovima. Velik potencijal, za sada premalo iskorišten, su zaposlenici.
Teška je i turbulentna godina iza remontnog brodogradilišta Viktor Lenac. Problemi Lenca nisu ni približno veliki kao oni u Ujaniku i Trećem maju, no gubitak na kraju trećeg kvartala 2018. od 12 milijuna kuna upozorava da još ima rezervi za unapređenje poslovanja čime bi se ublažila negativna kretanja na tržištu remonta.

U Upravi brodogradilišta kažu da će radnici Lenca morati mijenjati svoje radne navike da bi im plaće rasle, a radnici na to kažu da bi rado ostali, ako se njihov rad bude bolje vrednovao.

Ove je godine Lenac promijenio vlasnika. Palumbo grupa iz Napulja specijalizirana za preinake brodova kao novi vlasnik trebala bi jamčiti stabilne poslove za brodogradilište. No i unutar Lenca ima prostora za mnogo bolje poslovanje i financijske učinke.

Velik potencijal, za sada premalo iskorišten su sami zaposlenici. Neki tek moraju shvatiti da povećanja plaća neće biti ako efektivno radno vrijeme bude samo 3 do 4 sata, nekima i manje, što je sada slučaj, kažu u upravi Lenca.

Nestabilna situacija u Trećem maju i Uljaniku dodatno će mnoge radnike Lenca natjerati da prihvate radne norme sličnije onima u Njemačkoj i Italiji. Tamo se efektivno radi sedam do osam sati, a radni dan nerijetko traje desetak sati. Uprava s druge strane mora plaće približiti onima u inozemstvu pa će 2019. godina vjerojatno biti razdoblje novih poslovnih izazova u Viktoru Lencu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!