17:05 / 12.03.2018.

Autor: M.M./Hina

"Viktor Lenac" nastavlja suradnju s američkom ratnom mornaricom

-

-

Foto: - / -

Remontno brodogradilište "Viktor Lenac" posjetio je novi veleposlanik SAD-a u RH. Povod je upoznavanje s brodogradilištem i obilazak posade američkog aluminijskog katamarana "Trenton".
Brodogradilište "Viktor Lenac" obavlja redoviti godišnji remont broda USNS "Trenton", a očekuje se uplovljavanje još jednog američkog ratnog broda, rečeno je tijekom posjeta veleposlanika SAD-a Roberta Kohorsta kostrenskom brodogradilištu i posadi "Trentona".

Kohorst je rekao da brodogradilište "Viktor Lenac" posjećuje prvi put, da je o njemu čuo mnogo toga dobrog te da mu je drago što se suradnja nastavlja. Direktor "Viktora Lenca" Aljoša Pavelin kazao je da je vrijednost redovitog održavanja "Trentona" poslovna tajna te da bi brod trebao ostati u brodogradilištu 45 dana. Ugovoreni radovi završeni su prije roka, ali su se otvorili dodatni koje privodimo kraju te isplovljavanje "Trentona" očekujemo potkraj ožujka, rekao je Pavelin, dodavši da će u "Lenac" uploviti još jedan brod američke ratne mornarice - "Carson City".

"Trenton" je treći američki ratni brod u ovom brodogradilištu od 2011. te osmi projekt koji je odradilo za američku ratnu mornaricu.

"Lenac" zahvaljujući poslovima s američkom ratnom mornaricom dobiva na ugledu i brendira se na tržištu jer je pokazao da poslove može odraditi kvalitetno i na vrijeme, uz visoku razinu sigurnosti, istaknuo je Pavelin.

Govoreći o poslovanju u 2018., Pavelin je rekao da je prvo tromjesečje bilo uobičajeno izazovno, da je u veljači zbog niske temperature i bure bilo kašnjenja i otkazivanja, ali da je poslovanje u ožujku već vrlo dobro.
Unatoč tome što će prvo tromjesečje biti loše, nadoknadit ćemo to u nastavku godine, naveo je, dodavši da ima prostora za nove poslove koji se intenzivno ugovaraju.

Brodogradilište "Viktor Lenac" u 2017. ostvarilo je ukupne prihode od 514 milijuna kuna, 70 posto više u odnosu na isto razdoblje godinu prije, uz znatan porast neto dobiti. Neto dobit nakon oporezivanja bila je 36,8 milijuna kuna, prema 1,5 milijuna kuna 2016.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!