07:02 / 08.06.2021.

Autor: Vicko Dragojević/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Vinari pokrenuli prvi Festival peljeških podruma

Festival peljeških podruma

Festival peljeških podruma

Foto: Dnevnik / HRT

Na našem vinskom poluotoku Pelješcu, vinari su pokrenuli prvi Festival peljeških podruma, kako bi nakon dugih mjeseci tijekom kojih su njihova vrata bila zatvorena ponovno privukli ljubitelje dobrog vina. Mjere se poštuju, spustili su cijene, a u sve su se uključili i OPG-ovi, restorani i konobe.

Gosti su se vratili u pelješke podrume, brojevi nisu veliki, ali svaki gost već sada znači uspješnu godinu.

- To vam je negdje otprilike 40 posto domaćih, uglavnom Zagrepčana. Ostatak su Poljaci i Nijemci, koji su sada imali praznike pa su spojili dane. Bio ih je velik broj. Ima i nešto Slovenaca, govori Antonio Mikulić, vinar iz Mokala.

U Festival peljeških podruma uključila su se 53 vinara, ali i školjkara i ugostitelja s cijelog Pelješca. Vinari iz Janjine nastupaju ujedinjeno, zajedno se bore za svakog gosta.

- Svi smo kolege, nismo mi neprijatelji. Znači, želimo privući, da bude što veća ponuda. Ako imamo samo jednu ponudu, ne možemo dovesti toliko ljudi, objašnjava Mato Dežulović, vinar iz Janjine. 

- Ako ne možemo primiti u jedan dan 500 ljudi ili tisuću, primit ćemo svaki dan po 20, 30, 50, koliko situacija bude dozvoljavala, ističe Anto Grgurević, vinar iz Janjine. 

U Janjini na Pelješcu proizvodi se jedinstveno vino u svijetu. Vino najprije godinu dana boravi u hrastovim bačvama, nakon toga ulijeva se u staklenu bocu i stavlja u amforu, i polaže na morsko dno, na 20 metara dubine. Tu boravi čak dvije godine i tek tada spremno je za kušanje.

Kriza izazvana koronavirusom na godinu dana zatvorila je sve vinarije na Pelješcu te itekako utjecala na razvoj turizma. Gosti su spremni platiti, ali sve više okreću se manjim i ekskluzivnijim objektima, poput obiteljskog hotela u Orebiću, dvije godine zaredom najboljeg malog hotela u Hrvatskoj.

- Mi smo radili cijelu prošlu godinu i radili smo tako da smo se prilagodili svim uvjetima koji su trebali: mi smo svi cijepljeni, omogućili smo našim gostima da imaju on line check in i check out, govori Adrijana Mikulić, voditeljica hotela. 

- Očekivanja od sezone su dobra. Otvara se i jedan veći hotel, tako da očekujemo i veći broj hotelskih gostiju, ističe Marko Galiot, TZO Orebić. 

Festival, kao pravi uvod u glavnu turističku sezonu, traje još sedam dana, a vinari već najavljuju nove festivale i predstavljanja tijekom cijele godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!