16:58 / 10.04.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

U Varaždinu ministrica Vučković uručila devet ugovora ukupne vrijednosti 22 milijuna kuna

Vindiji devet ugovora ukupne vrijednosti 22 milijuna kuna

Vindiji devet ugovora ukupne vrijednosti 22 milijuna kuna

Foto: HTV / HRT

U Varaždinu je ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila devet ugovora OPG-ovima, Javnoj ustanovi Dvor Trakošćan te Vindiji - za korištenje obnovljivih izvora energije, projekte u prehrambeno-prerađivačkoj industriji te za razvoj poljoprivrednih gospodarstava. Ugovori su vrijedni 22 milijuna kuna.

Riječ je o ugovorima za sufinanciranje projekata i djelatnosti poljoprivrede i prehrambene industrije koji se financiraju iz europskog Programa ruralnog razvoja.

Ministrica Vučković istaknula je da je Program ugovoren u vrijednosti od gotovo 90 posto dostupnih sredstava, vrijednih oko 2,4 milijarde eura, pri čemu je isplaćeno već gotovo 70 posto.

- To svjedoči o velikom angažmanu hrvatskih poljoprivrednika i prerađivača. Ovih devet projekata je vrijedno nešto više od 40 milijuna kuna, pri čemu je potpora iz ruralnog razvoja vrijedna oko 22 milijuna kuna, rekla je Vučković. Podsjetila je da su u Varaždinskoj županiji ugovoreni projekti u vrijednosti potpore 527 milijuna kuna, a dosad su isplaćena 383 milijuna.

Na novinarsko pitanje planiraju li se potpore poljoprivrednicima čije je voće i povrće stradalo od nedavnog mraza, Vučković je podsjetila da Ministarstvo financira osiguranje za koje vlada sve veći interes, a o svemu će se, kaže, razgovarati nakon procjene štete.


Ministrica poljoprivrede Vučković i državni tajnik Tušek, koji su danas u radnom posjetu Varaždinskoj županiji, prije Vindije su obišli i novoobnovljeni Dječji vrtić Novi Marof, u čiju je energetsku obnovu i dogradnju uloženo 13 milijuna kuna. Dogradnja vrtića je sufinancirana nepovratnim sredstvima EU-a preko Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u iznosu od gotovo 7 milijuna kuna.

Vučković je posjetila i peradarsko-prehrambenu industriju Koka te Veterinarsku kliniku za kućne ljubimce Varaždin, a u Sračincu je otvorila Park Velika graba, projekt vrijedan 8 milijuna kuna, od kojih je 7 milijuna potpora Europske unije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!