17:11 / 15.03.2019.

Autor: Zrinka Perić, Daniel Gurov/V.K./HRT

Vinkovci - Pčelarski dani

-

-

Foto: - / -

U Vinkovcima su započeli Pčelarski dani, a s njima i Međunarodni pčelarski sajam opreme i pčelinjih proizvoda. Mnogo različitih vrsta meda predstavlja 40-ak izlagača.
U Vinkovcima su započeli Pčelarski dani, a s njima i Međunarodni pčelarski sajam opreme i pčelinjih proizvoda. Mnogo različitih vrsta meda predstavlja 40-ak izlagača.

Kristijan Dubravac pčelari od djetinjstva baš kao njegovi djed i pradjed. - Sa 14 godina sam saznao da baš su pčele te koje meni trebaju. Nekim čudom sam vidio da moj djed ima pčele i oteo sam mu jednu košnicu pa jednu pa drugu i tako priča počinje. Stvorila se ljubav prema pčelama, govori Kristijan Dubravac, pčelar iz Županje.

Iako su mu bočice punjene raznim vrstama - med od medne rose za njega je kralj meda.

- Med je proizveden od lisnih uši ili možda čak sumnjamo da ga proizvode skakavci, rekao je Dubravac.

Pun je minerala i željeza, a samo žlica dnevno bilo kojeg meda čini čuda za ljudski organizam.

Svoje medove i medne proizvode na Pčelarskom su sajmu izložili pčelari iz cijele Hrvatske.

- U interesu nam je da naši pčelari imaju kvalitetnu, a nadasve pristupačnu opremu da je mogu nabaviti u svome dvorištu, govori Stanko Čuljak, predsjednik Saveza pčelara Vukovarsko-srijemske županije.

Prošla godina za pčelare je, kažu, bila jako loša. A ono što ih također jako brine jest nestanak pčela.

- Jednostavno ostane prazna košnica puna meda. Ostane nekada pčela toliko malo da ne mogu nahraniti samu maticu, ukazuje Miroslav Kolar, pčelar iz Vukovara.

- Vremenske prilike nam sve više kvare prinos meda, rekao je Ivan Knežević, pčelar iz Šiškovaca.

O tome će se mnogo govoriti i na stručno- edukativnom skupu koji je ove godine posvećen pogreškama u radu pčelara.  Međunarodni sajam u Vinkovcima trajat će dva dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!