12:02 / 07.04.2019.

Autor: Sani Lukić/Suzana Balen/HRT

Vinski ponos Moslavine

-

-

Foto: - / -

Šrklet se sve više i izvozi iako u manjim količinama, a moslavački vinari tvrde da za njih postaje važan koliko i za Istru malvazija.
Škrlet je autohtona moslavačka sorta grožđa koja je dugo bila zapostavljena. No posljednjih godina zahvaljujući trudu stručnjaka, vinogradara i vinara ponovno je postala vinski ponos Moslavine. Dokaz tomu su brojne nagrade, ali i potražnja za škrletom ne samo na kontinentu nego i na obali.

Zbog navale stranih vinskih sorti škrletu je gotovo prijetilo nestajanje. No moslavački su vinari prepoznali njegove vrijednosti i u desetak godina stvorili prepoznatljivo vino koje sve više osvaja tržište cijele Hrvatske.

- Gosti su vrlo iznenađeni. Pije se uglavnom kao svježe mlado, lagano vino koje jako dobro prilagodi i kontinentalnoj kuhinji i morskim jelima - kaže Drago Kezele iz Šumečana.

No svemu je prethodio 15-godišnji rad stručnjaka zagrebačkog Agronomskog fakulteta. Među 120 autohtonih sorti, škrlet je prvi u Hrvatskoj prošao gensku selekciju.

- Klonska selekcija škrleta dala nam je tri priznata klona šrleta koji na sortnoj listi vinove loze i mogu se koristiti kao najviša kategorija  sadnog materijala - kaže dr. sc. Zvjezdana Marković s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Ponajbolji proizvođači škrleta udružili su se kako bi se zajednički izborili za prepoznatljivost ovoga vina. Svake godine stručnjaci proglašavaju najbolji škrlet. Ovaj put pobjednički dolazi od vlasnika koji je nastavio tradiciju svojeg djeda u vinogradu iz 1936.

Škrlet se sve više i izvozi iako u manjim količinama, a moslavački vinari tvrde da za njih postaje važan koliko i za Istru malvazija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!