Virtualni novac sve prisutniji u našoj svakodnevici

09.01.2022.

07:06

Autor: Sanja Smiljanić Grubišić/T.D./Potrošački kod/HRT

Virtualni novac

Virtualni novac

Foto: Potrošački kod / HRT

U kriptovalute mnogi ulažu višak novca, a polako, ali sigurno one postaju i sredstvo plaćanja pri svakodnevnoj kupnji. Najpoznatiji je Bitcoin. Građani ga sve više prihvaćaju, osobito mlađi. No financijska nam je pismenost slabija od informatičke, zbog čega se mnogi izlažu riziku ulaganja u digitalne valute.


Virtualni novac sve je prisutniji u našoj svakodnevici. Kriptovalutama možete platiti frizerske usluge, hotelski smještaj, hranu i piće. 

- Htjeli smo biti prvi, to je u modi, željeli smo kupcima omogućiti i taj način plaćanja, rekao je Tomislav Tuđen, vlasnik vinoteke.

Virtualni novac i tehnološke tvrtke. Virtualno plaćanje uveo je i domaći trgovački lanac jer za to, kažu, postoji interes kupaca.

- Htjeli smo na neki način biti predvodnik u tome i pokazati da naš IT ima kapacitete, to je imao globalni odjek. Očekujemo pozitivnu povratnu informaciju od kupaca, naglasio je Uroš Kalinić, član Uprave Konzuma za financije i IT.

U Hrvatskoj je 200-tinjak tvrtki koje su odlučile svoje usluge ponuditi i virtualnim kupcima. Oni koji žele kupiti virtualni novac, a nemaju dovoljno iskustva na internetskim platformama, mogu to ostvariti i u poslovnicama pošte.  

- Kriptovalute se sve češće koriste, a naročito u turističkoj sezoni za putovanja, rekao je Nikola Baras, Hrvatska pošta.

Struka upozorava da s virtualnim valutama ipak treba biti oprezan jer vrijednost toga novca stalno se mijenja. Valja biti na oprezu i zbog mogućeg hakiranja virtualnih novčanika. 

- Na QR kodu je zapisana adresa gdje će vaš coin i transakcija završit. Ako ste negdje u situaciji da kupujete, da sami ne upisujete te adrese, najčešće u tome procesu koristite mjenjačnice, gdje nam neka treća strana jamči da to što plaćamo, bude i provedeno, istaknuo je Tomislav Tipurić, IT stručnjak.

- Mi smo sustav stalno nadograđujemo i dovodimo na najviše vrhunske razine. Imamo česte upite, naš sustav to prepoznaje i reagira na to, rekao je Antun Lucić, Electrocoin.

Teško je razaznati prave od lažnih platformi koje trguju kriptovalutama. Najčešće se prijevare događaju prilikom kupnje kriptovaluta na lažnim stranicama. Ljudi se lažno predstavljaju kao profili koji nisu bili istiniti, najčešći put u kojem se želi prevariti.

- Prepoznali smo da oni tu vide najveći strah za sigurnost. Mi smo preuzeli taj dio, tako da trgovac nije izložen tom strahu, rekao je Lucić.

Vrijednosti pojedinih kriptovaluta stalno se mijenjaju. A njihov broj iz dana u dan raste. Stručnjaci kažu da virtualni novac nije trenutačni trend, nego da je taj oblik plaćanja budućnost, ali da će opstati samo neke. Sve što se tiče novca trebao bi nadzirati regulator. No kad su u pitanju kriptovalute, pravila na razini EU još nema. Prijedlog Uredbe o tržištima kriptoimovine Europska komisija donijela je u rujnu 2020., a na snagu bi trebao stupiti tek za dvije godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!