20:46 / 07.03.2020.

Autor: Tema dana/B.A./HRT

Virus i turizam: "Ako potraje do svibnja, sezona će doći u pitanje"

-

-

Foto: - / -

Situacija s virusom ostavila je traga na turističkom prometu, ne samo u Dubrovniku i Hrvatskoj, već i u Europi i svijetu
Mjesec dana je do uskrsnih blagdana, turistički djelatnici spremni su za doček prvog većeg vala gostiju, međutim, s razlogom sa zebnjom prate stanje oko koronavirusa. Zbog usporenog bookinga već sad je sigurno da bi epidemija mogla negativno utjecati na našu esencijalnu gospodarsku granu. Ključno pitanje koje se sad postavlja - koliko točno i što će biti s glavnom sezonom?

Romana Vlašić
, voditeljica Kongresnog ureda TZ-a Dubrovnik, rekla je u večerašnjoj Temi dana na HRT-u da je situacija s virusom ostavila traga na turističkom prometu, ne samo u Dubrovniku i Hrvatskoj, već i u Europi i svijetu.

- Događa se da nam je nešto manje ostvarenje u prva dva mjeseca, 12 posto manje noćenja, rekla je Vlašić, dodajući da ima i manje kineskih i korejskih turista. Prema najavama za treći i četvrti mjesec booking je usporen što se tiče same sezone. Odgođen je i jedan kongres od 150 ljudi koji se treba održati idući tjedan.

Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija, rekao je da su prije otkrivanja koronavirusa u Europi stajali dobro, s većim brojkama nego u 2019., ali je nakon otkrivanja virusa došlo do pada.

- Putovanja koja su trebala biti kroz treći mjesec su više manje otkazana, rekao je Fain. Dodao je da se iskreno nadaju da će već do četvrtog mjeseca imati normalnu i stabiliziranu situaciju. Inače, ako to potraje i do petog mjeseca, sezona će doći u pitanje, kaže.

Vlašić je rekla da ne treba stvarati dodatnu paniku i da će trebati neko vrijeme u svijetu da se smiri percepcija o tome može li se putovati ili ne. Hoće li Hrvatskoj kao cestovnoj destinaciji to možda ići više u prilog?

- Kad je riječ o putovanju u ovim okolnostima, onda nas ni cesta neće spasiti, rekla je Vlašić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!