22:11 / 23.01.2021.

Autor: Silvana Skočajić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Više je kandidata za čelno mjesto Podravke

Podravka

Podravka

Foto: IMS / HRT

Nakon nedavne prerane smrti čelnog čovjeka Podravke Marina Pucara, očekuje se da će Nadzorni odbor početkom veljače imenovati novog predsjednika Uprave jedne od najvažnijih i najuspješnijih domaćih kompanija. U igri je nekoliko kandidata, ali nitko od njih za sada ne želi javno istupati.

U Koprivnici se s nestrpljenjem čeka odluka tko će doći na čelno mjesto Podravke. Iako Grad nema udjela u tvrtki, Koprivnica bez Podravke teško može naprijed.

- Siguran sam da će vlasnici kompanije preuzeti odgovornost i donijeti konačnu odluku kako dalje nakon ove doista teške i žalosne situacije s preminulim predsjednikom uprave Pucarom. Vlasništvo se zna: preko 50 posto mirovinski fondovi, četvrtina država, tu su i mali dioničari, govori 
Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice.

Najveći dioničari, mirovinski fondovi, ne žele komentirati izbor novog predsjednika jer ta je odluka, kažu, u nadležnosti Nadzornog odbora.

- Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava: Predstavnici mirovinskih fondova podržat će kandidata koji je stručan i koji će Podravku voditi odgovorno i kvalitetno sukladno najboljim interesima Podravke, njezinih zaposlenika, ali i društva u cjelini jer se radi o strateški važnoj tvrtki.

A sjednica Nadzornog odbora bila je planirana za ovaj četvrtak.

- Ja sam se zapitao tko je taj koji to odlučuje, je li netko drugi bio konzultiran tko je relevantan sa strane države, ispada da nije pa se to odgodilo i kad bude spremno će se održati, rekao je 
Andrej Plenković, predsjednik Vlade, 22. siječnja.

U medijima se kao naizgledniji kandidati spominju bivša potpredsjednica Vlade 
Martina Dalić, predsjednik HGK i član NO-a Podravke Luka Burilović, direktor tvrtke Cromaris Goran Markulin te član Uprave Podravke zadužen za financije Davor Doko.

- Tko god da dođe na njegovo mjesto i naslijedi ga, naravno da mu neće biti lako. G. Pucar zadužio je sve, kao prvo svojim radom, svojim rezultatima, i ono što je jako bitno pristupom prema radnicima Podravke, istaknuo je 
Denis Paradiš, sindikat PPDIV-a.

Tko god da dođe na njegovo mjesto i naslijedi ga, naravno da mu neće biti lako. G. Pucar zadužio je sve, kao prvo svojim radom, svojim rezultatima, i ono što je jako bitno pristupom prema radnicima Podravke.

Denis Paradiš, sindikat PPDIV-a

Predstavnci poslovne zajednice znaju kolika je važnost Podravke za gospodarski razvoj Hrvatske.

Sadašnjoj Upravi petogodišnji mandat istječe u veljači sljedeće godine pa će budući predsjednik Podravke imati samo godinu dana da pokaže što zna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!