Više putnika u zračnim lukama

18.07.2021.

19:49

Autor: Sanja Smiljanić Grubišić/I.H./Dnevnik/HRT

Zračna luka

Zračna luka

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon višemjesečnog pada prometa uzrokovanog pandemijom, zračni se prijevoznici oporavljaju. U svibnju je u našim zračnim lukama promet živnuo - kroz njih je prošlo čak 544 posto više putnika nego u istom mjesecu 2020. Avionski prijevoz turistima je ponovno postao atraktivan.

Živnuo je promet u zračnim lukama. Uveden je niz novih linija za strane i domaće putnike. Traženiji su izravni letovi. Sigurnost je svima na prvome mjestu.

Avioprijevoznici sve su fleksibilniji. U hodu se prilagođavaju epidemiološkim mjerama u pojedinim zemljama. Za sada otkazanih letova kod nas nije bilo. Čelnici zračnih luka optimistični su.

- Došli smo na razinu od otprilike 30% prometa iz 2019. godine, u odnosu na proteklu godinu je povećanje za 156%. Što se tiče kolovoza, za sada još uvijek ne znamo kakva će biti situacija s britanskim letovima, rekao je Frano Luetić, direktor Zračne luke Dubrovnik.

- U srpnju očekujemo 100-tinjak tisuća putnika, kolovoz bi to trebao premašiti za nekih 15 do 20%, rekao je Tomislav Žepina, direktor Zračne luke Zadar.

Lani su zemlje u europskom zračnom prijevozu izgubile 60 posto prometa. Zrakoplovnim tvrtkama stalo je stoga do svakog putnika. Na nebu iznad Europe ih je 100-tinjak. Domaći avioprijevoznik procjenjuju da mu konkurencija neće znatnije utjecati na promet.

Trenutačno Croatia Airlines ima 65% letova u odnosu na 2019. Popunjenost zrakoplova je 50 posto. Najviše putnika u svibnju bilo je u zagrebačkoj zračnoj luci, zatim u Splitu i Dubrovniku. Naš zračni promet je 2019. ostvario je rekordne prihode - od gotovo 5 milijardi kuna. Ove sezone procjenjuje se da će oni biti znatno manji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!