Viška solarna elektrana najveća na Mediteranu

07.12.2019.

22:52

Autor: Ivica Đuzel/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
HEP je pokrenuo ciklus izgradnje sunčanih elektrana, u skladu sa smjernicom europske energetsko-klimatske politike.
HEP je pokrenuo ciklus izgradnje sunčanih elektrana, u skladu sa smjernicom europske energetsko-klimatske politike. Grade se u Istri, na otocima Cresu i Visu te u zaleđu Dalmacije, a vrijedne su oko 80 milijuna kuna. Ekipa HRT-a bila je na Visu, gdje su pri kraju radovi na elektrani velikoj kao deset nogometnih igrališta.

Nakon osam godina borbe s birokracijom i ubrzanih radova, prvi solari stigli su na otok Vis.

- Trebalo je raditi izmjene županijskog plana, gradskog plana, radi se najveća solarna elektrana snage 3,5 MW. Ovdje moram naglasiti da će biti najveća od svih otoka na Mediteranu jer koliko znam samo Malta ima 1 MW, kazao je  Ivo Radica, gradonačelnik Visa.

Na radovima je Končar angažirao otočane, ali i otočanke. Solari će odolijevati udarima vjetra i do 150 kilometara na sat.

- Sad smo na 80 posto gotovosti, montiraju se konstrukcije, uskoro će doći i solarni paneli, idući tjedan je transport Končarevih pretvarača, rekao je Krešimir Gagulić, voditelj gradilišta.

Proizvedena energija ide u zajednički HEP-ov sustav. Napajat će se tisuću kućanstava, ali i susjedno Biševo.

- Mi postajemo jedini samo održivi otok u Hrvatskoj, kako je već poznato imamo svoju vodu i kapacitete koji su sasvim dostatni, a sada uz električnu energiju postajemo potpuno održivi, izjavila je Tonka Ivčević, gradonačelnica Komiže.

Radovi su vrijedni oko 25 milijuna kuna, rok trajanja 25 godina. Početak proizvodnje siječanj 2020-te.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!