16:12 / 30.10.2020.

Autor: Jasminka Kalčić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Višnjanska tvornica o kojoj nitko ne zna ništa

-

-

Foto: - / -

Tvornicu otvara rusko-ukrajinska tvrtka sa sjedištem u Švicarskoj. Oporba tvrdi - bez ikakve studije.
Rusko-ukrajinska tvrtka sa sjedištem u Švicarskoj planira ove godine investirati oko 50 milijuna kuna u svoju novu tvornicu u Višnjanu. Riječ je o proizvodnji i preradi minerala perlita. Vijest o gradnji tvornice u Višnjanu nisu svi dobro primili.

Nova proizvodnja, novih 30 radnih mjesta, napredak - tako najavljuje dolazak stranog ulagača višnjanski načelnik Anđelo Matić u dijelu tiska. Njegova nezavisna lista vlada u maloj istarskoj općini i objeručke je prihvatila dolazak industrijskoga postrojenja. No pred naše kamere, unatoč prvotnome pristanku, na kraju nije želio. Ljutit je na oporbu u svojoj općini koja, kaže, a priori ustaje protiv dolaska toliko željene proizvodnje u Višnjan.

Dvominutna prezentacija projekta

Oporbena IDS-ovka Ana Černjul ljuta je pak na načelnika. Dolazi nam potencijalno štetna i opasna industrijska proizvodnja keramičkoga punila i sve je netransparentno, kaže. Tvrdi kako nije bilo uobičajenoga pisma namjere, preliminarne ekološke studije, ni 'cost benefit' studije. Pita: Zar smo na temelju dvominutnog izlaganja načelnika trebali donijeti odluku koja bi mogla utjecati na naš okoliš slijedećih 30 godina?

U Višnjanu rijetki žele pred kameru

No na Općinskome vijeću projekt je prihvaćen. 5 tisuća četvornih metara općinskoga zemljišta već se priprema za ulagača, a nitko o projektu, kažu u oporbi, ništa ne zna. U pustome Višnjanu rijetki žele pred kameru, a oni koji su se na to odlučili - sumnjičavi su prema projektu.

Gradonačelnik odbija dati izjavu

I doista smo i mi željeli čuti gradonačelnika Matića, no on je odbio, kako kaže, polemizirati s političkim suparnicima. Višnjanu će, ističe, proizvodnja perlita dobro doći. I tako bi do kraja 2025. tisuće tona sirovine vulkanskoga kamena iz Turske trebale stizati u Višnjan morskim putem i ondje se proizvoditi keramičko punilo za neko tržište.

Detalje zasad nismo dobili, a nadamo se, kao i Višnjanci - da će sve biti prema standardima. Makar i hrvatskima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!