15:18 / 02.03.2018.

Autor: D.P./Hina

Visoki trgovački sud odbio žalbu Sberbanka

-

-

Foto: - / -

Sberbank je jedan od najvećih kreditora Agrokora, čiji dug prema toj banci iznosi 1,1 milijardu eura.
Visoki trgovački sud odbio je žalbu ruskog Sberbanka na odluku Privremenog vjerovničkog vijeća potkraj kolovoza 2017., kojom je bila dobavljačima bila omogućena isplata tražbina nastalih prije postupka izvanredne uprave do iznosa od 603,15 milijuna kuna iz roll-up kredita.

Visoki trgovački sud u Zagrebu riješio je da se kao neosnovana odbija žalba ruskog Sberbanka i potvrđuje rješenje Trgovačkog suda od 23. studenoga 2017. Rješenjem Trgovačkog suda, naime, odbačen je zahtjev te ruske banke da se u cijelosti utvrdi ništetnost odluke Privremenog vjerovničkog vijeća od 31. kolovoza 2017., kojim se daje suglasnost izvanrednom povjereniku da izvrši plaćanja dospjelih tražbina nastalih prije donošenja rješenja o otvaranju postupka izvanredne uprave vjerovnicima do ukupnog iznosa od najviše 603,15 milijuna kuna te da za to plaćanje koriste sredstva iz kredita odobrenog temeljem ugovora o najstarijoj tražbini, tzv. roll-up od 1,06 milijardi eura.

Visoki Trgovački sud u svojem rješenju kaže da je prvostupanjski sud pobijenim rješenjem pravilno odbio Sberbankov zahtjev za ukidanje te odluke Privremenog vjerovničkog vijeća, pravilno primijenivši materijalno pravo sukladno odredbama Zakona o postupku izvanredne uprave u poduzeća od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku. U obrazloženju, među ostalim, navodi da postupak izvanredne uprave predstavlja postupak "sui generis", koji se, suprotno navodima Sberbanka, ne može dovoditi u vezu sa stečajnim postupkom i stečajnim zakonom na način kako to tumače u toj ruskoj banci.

Također, kaže se da Sberbank neosnovano poistovjećuje Privremeno vjerovničko vijeće u postupku izvanredne uprave s odborom vjerovnika u stečajnom postupku. Nadalje, ističu da je neosnovano upućivanje Sberbanka na predstavnike članova Privremenog vjerovničkog vijeća i tvrdnja glede nedostataka u zastupanju, odnosno da punomoćnici članova tog vijeća za tu sjednicu (6. po redu) nisu imali valjane punomoći niti su se pomogli pojaviti kao punomoćnici u postupku.  

Sberbanci, navodi se u sudskom rješenju, ovime nije uskraćeno pošteno i pravično suđenje, a ako ta banka smatra da zakon o izvanrednoj upravi nije u skladu s Ustavom RH, upućuje ju na podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti tog zakona. Sberbank je jedan od najvećih kreditora Agrokora, čiji je dug prema toj banci 1,1 milijardu eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!