16:58 / 11.07.2018.

Autor: M.N./HRT

Visoki trgovački sud presudio - valutna klauzula ništetna

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Visoki trgovački sud presudio je da je valutna klauzula u slučaju švicarskog franka - ništetna, odbivši tako žalbu banaka na raniju prvostupanjsku presudu Trgovačkog suda.
Visoki trgovački sud presudio je da je valutna klauzula u slučaju švicarskog franka - ništetna, odbivši tako žalbu banaka na raniju prvostupanjsku presudu Trgovačkog suda.

Presuda je objavljena na web stranicama Visokog trgovačkog suda. Sud je zaključio da su banke povrijedile potrošačke interese.

Presuda je objavljena na poveznici https://www.vtsrh.hr/uploads/Novosti/VTSRH_P%C5%BE-6632-2017-10.pdf 

Sud je utvrdio da su ugovorne odredbe kojima se glavnica veže za valutu švicarski franak prosječnom potrošaču nerazumljive, nepoštene pa prema tome ništetne jer su banke prije i u vrijeme zaključivanja ugovora propustile informirati potrošače o četiri činjenice: o općem riziku vezanom uz svaku valutnu klauzulu, o činjenici da je rizik intervalutarnih promjena u valutnoj klauzuli vezanoj za švicarski franak neusporedivo veći u odnosu na isti takav rizik u valutnoj klauzuli vezanoj uz euro ( jer se tečajna politika Hrvatske narodne banke temelji na održavanju stabilnog nominalnog tečaja kune prema euru, dok tečaj svih ostalih valuta u odnosu na kune nije pod kontrolom HNB-a, što proizlazi iz potvrde HNB-a od 7. lipnja 2013.), o tome da je rast tečaja švicarskog franka u kontekstu skorog uvođenja EURO zone gotovo potpuno izvjestan te o povećanom riziku koji donosi istovremeno ugovaranje valutne klauzule i promjenjive kamatne stope. 

Procjena je Udruge Franak da bi banke na ime odšteta mogle vratiti od 10 do čak 15 milijardi kuna. 

Nama je najvažnije da građani dobiju financijsku odštetu, da se njihovi novci vrate, da oni koji su izgubili nekretnine napokon mogu potraživati novčanu naknadu i zatezne kamate", kazao je Denis Smajo iz Udruge Franak.  

Zdenko Adrović iz Hrvatske udruge banaka kazao je kako još nije upoznat s presudom pa ne može ništa komentirati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!