18:27 / 30.08.2018.

Autor: HRT

Vlada dala jamstva HPB-u za kredite Uljaniku

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlada RH je na zatvorenom dijelu sjednice u četvrtak dala državna jamstva u korist Hrvatske poštanske banke (HPB) d.d. za zamjenu instrumenata osiguranja po plasmanima Banke prema društvu Uljanik d.d. iz 2015. i 2016. godine.
Sedmi je dan štrajka u Uljaniku, radnici i dalje iščekuju plaću te su i danas izašli na ulice. Iz Vlade poručuju da su pronašli rješenje i da će plaće za srpanj i kolovoz biti isplaćene u petak. Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice donijela odluku o preuzimanju dijela kredita iz Uljanika 2015. i 2016. godine, i to onog Hrvatske poštanske banke (HPB).

Dok se čeka ocjena predloženog plana restrukturiranja iz Europske komisije Uprava Uljanika pokušava pronaći novac za isplatu dugova dobavljačima, a premijer Andrej Plenković najavljuje niz sastanaka o održivoj brodogradnji u Hrvatskoj. Plenković je rekao kako su našli model da obećanje ispune te poslao poruku radnicima Uljanik grupe da će dobiti plaću i za srpanj i za kolovoz i da su učinili maksimum koji je u okviru njihovih zakonskih mogućnosti realan.

Radnici su bili jasni svih ovih sedam dana - štrajkat će do isplate plaća. Njihovi zahtjevi su i dalje isti - plaća i odlazak Uprave. Kažu da ne vjeruju obećanjima, pa ni onima premijera - vjeruju samo stanju na svojim računima. Onaj dan kada plaća stigne, radnici se vraćaju u pulski škver. Iz Uprave je danas stigla potvrda da će, ne bude li iznenađenja do kraja dana (bez objašnjenja što bi ta iznenađenja mogla biti), plaća sjesti u petak.

U fokusu uprave sljedećeg tjedna bit će odnos s dobavljačima, sve kako bi se pokrenula proizvodnja i nastavio rad u Uljaniku. Radnici se pak pitaju - što nakon isplate plaća? Kakva je budućnost brodogradnje? 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!