14:33 / 30.11.2018.

Autor: P.F./HRT

Vlada digla minimalac, poslodavci doznali iz medija

-

-

Foto: - / -

Na temu iznosa minimalne plaće imali smo samo jedan uvodni kratak sastanak i nismo imali diskusiju o visini minimalne plaće niti je Vlada iznijela svoj prijedlog iznosa, kažu u HUP-u.
Vladino povećanje iznosa minimalne plaće komentirao je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavca.

„Suprotno socijalnom dijalogu, Vlada nije dostavila na očitovanje socijalnim partnerima prijedlog Uredbe o visini minimalne plaće i konačni prijedlog Zakona o minimalnoj plaći niti je prije sjednice Vlade dostavila posljednju verziju kompenzacijskih mjera. Na temu iznosa minimalne plaće imali smo samo jedan uvodni kratak sastanak i nema govora o tome da smo na sastanku imali diskusiju o visini iznosa minimalne plaće niti je Vlada iznijela svoj prijedlog iznosa. O konačnim prijedlozima smo doznali iz medija što je pokazatelj razine socijalnog dijaloga u Republici Hrvatskoj, smatra Majetić.

Plenković: Ovo je najveće jednokratno povećanje minimalca od 2008.

Minimalna plaća je tema koja se isključivo odnosi na realni sektor, a poslodavci su u tome najmanje imali riječ. HUP nije protiv povećanja minimalne plaće i svi koji mogu danas dižu plaće, ali je protiv jednostranih odluka bez ozbiljnog dijaloga s realnim sektorom. Koji će biti efekt za one koji isplaćuju minimalnu plaću i koji su vezani koeficijentima uz minimalnu plaću ćemo se očitovati kada napravimo analizu među članovima, najavio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!