17:25 / 01.02.2021.

Autor: I.Z./HRRT

Ugostiteljima nadoknada za fiksne troškove prije podmirenja računa

Zatvoreni ugostiteljski objekti

Zatvoreni ugostiteljski objekti

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Nastavno na sastanak Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva financija te predstavnika Nacionalne udruge ugostitelja o mjerama pomoći turističkom sektoru, u subotu je Porezna uprava objavila nadopunjenu uputu temeljem koje će poduzetnici koji podnesu zahtjev dobiti nadoknadu za fiksne troškove prije plaćanja pristiglih računa, što moraju učiniti u roku od osam dana od pristizanja nadoknade.

Uz potpore za očuvanje radnih mjesta, velikom dijelu ugostitelja iznimno je važna pomoć u pokrivanju svih ili dijela fiksnih troškova, poput zakupa prostora, pričuve, električne energije, vode, plina, troškova komunalnog otpada.

Na sastanku je dogovoreno da nadoknadu fiksnih troškova imaju svi poduzetnici kojima je Odlukom Stožera civilne zaštite 8. siječnja produljena mjera obustave rada, a koji u siječnju ove godine bilježe pad prihoda, odnosno primitaka od najmanje 60 posto u odnosu na siječanj 2020. godine.

Uz njih, pravo na naknadu fiksnih troškova ostvaruju i svi poduzetnici koji su s radom započeli tijekom prošle godine, a koji u siječnju ove godine bilježe pad od najmanje 60 posto u odnosu na studeni 2020. godine.

Ovaj dogovor jasno pokazuje kako Vlada brine o poduzetnicima te kontinuirano poboljšava i prilagođava mjere koje su usmjerene na očuvanje gospodarstva.

Nikolina Brnjac

- Ovaj dogovor jasno pokazuje da se Vlada brine o poduzetnicima te kontinuirano poboljšava i prilagođava mjere koje su usmjerene na očuvanje gospodarstva. Uz mjere za očuvanje radnih mjesta, upravo je nadoknada za fiksne troškove ugostitelja, a koji se mogu popeti do desetke tisuća kuna mjesečno, ključna za ekonomski opstanak velikog broja ljudi zbog čega je ovaj postignuti dogovor iznimno važan, poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja istaknula je da su zahvalni na pomaku.

- Zahvalni smo na ovom konkretnom pomaku koji će, zasigurno pomoći većem broju ugostitelja, negoli je to bio slučaj u prosincu. I dalje naglašavamo važnost horizontalne primjene kriterija na koji način će biti moguće raditi kada popuste mjere. Ugostitelje i resorna ministarstva čeka maratonska dionica za oporavak od COVID krize, a obostrana suradnja preduvjet je za dobar start, istaknula je Tabak.

Osim već spomenutih fiksnih troškova, novost je da je u njih uvršten i mjesečni trošak softverske opreme za fiskalizaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!