Vlada: EIB je važan partner, u 20 godina potpisani krediti premašuju 7 mlrd. eura

20.10.2021.

13:40

Autor: HRT

Premijer Andrej Plenković i potpredsjednica EIB-a Theres Czerwinski

Premijer Andrej Plenković i potpredsjednica EIB-a Theres Czerwinski

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima izaslanstvo Europske investicijske banke, na čelu s potpredsjednicom EIB-a Teresom Czerwinskom. Na sastanku su sudjelovali i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić te voditelj Ureda Europske investicijske banke u Zagrebu Anton Kovačev.

Predsjednik Vlade Plenković zahvalio je Europskoj investicijskoj banci na kontinuiranoj financijskoj podršci brojnim projektima u Hrvatskoj te izrazio zadovoljstvo dugogodišnjom izvrsnom suradnjom. Ukupni iznos potpisanih kredita u javnom i privatnom sektoru u proteklih 20 godina premašuje 7 milijardi eura, što pokazuje izuzetni značaj EIB-a za Hrvatsku.

Predsjednik Vlade Plenković zahvalio je i na EIB-ovoj donaciji za pomoć stradalima u potresu na području Sisačko-moslavačke županije, koja je iskorištena za financiranje kontejnera za privremeni smještaj.

Razgovaralo se i o ekonomskim posljedicama uzrokovanih pandemijom COVID-19. Predsjednik Vlade predstavio je aktivnosti i mjere Vlade koje su, uz angažman privatnog sektora, pridonijele očuvanju gospodarske stabilnosti i radnih mjesta te sprječavanju socijalne frakture u Hrvatskoj u krizi bez presedana. Podsjetivši na značajna europska sredstva koja će Hrvatskoj biti dostupna u nadolazećem razdoblju, premijer Plenković je naveo i prioritete Vlade u provedbi reformi i investicija iz Plana oporavka za brži gospodarski razvoj.

Potpredsjednica EIB-a Czerwinska naglasila je potporu Hrvatskoj u korištenju mogućnosti koje pružaju EU fondovi, kao i daljnju suradnju s EIB-om za privlačenje ulaganja u projekte iz područja energetike, borbe protiv klimatskih promjena i gospodarske održivosti. Istaknula je i ambiciozne planove i napore koje EIB, kao klimatska banka Europske unije, ulaže u provedbu Europskog zelenog plana.

Predsjednik Vlade predstavio je i sljedeće korake na putu prema članstvu Hrvatske u europodručju početkom 2023. godine. 
Potpredsjednica Czerwinska kazala je da će EIB nastaviti pružati podršku hrvatskoj Vladi, osobito u jačanju konkurentnosti i otpornosti hrvatskog gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva te kreiranju radnih mjesta i pokretanju investicija, navodi se u priopćenju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!