07:36 / 19.02.2020.

Autor: T.D./HRT/Hina

Vlada: HEP-ovo smanjenje cijene plina smanjit će troškove obiteljima

Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Ilustracija

Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Ilustracija

Foto: - / PIXSELL

HEP je za razdoblje od 1. travnja 2020. do 31. ožujka 2021. godine utvrdio novu veleprodajnu cijenu plina koja je za 8,1 posto manja u odnosu na trenutnu, izvijestili su u utorak iz te kompanije.
Hrvatska elektroprivreda objavila je da će 1. travnja sniziti veleprodajnu cijenu plina za 8,1 posto, a to bi moglo utjecati i na cijenu plina za kućanstva. U HEP-u ističu da će kućanstva koja plin kupuju od njihove tvrtke kćeri imati niže maloprodajne cijene za 5,2 posto, što bi za prosječnog korisnika na godišnjoj razini značilo uštedu od 243 kune.

U Vladi ističu da to opskrbljivačima omogućuje dodatno snižavanje prodajne cijene plina za kućanstva.

- Smanjenjem veleprodajne cijene plina za 8,1 posto Hrvatska elektroprivreda omogućuje opskrbljivačima da dodatno snize prodajnu cijenu plina za kućanstva u odnosu na novu cijenu koju je utvrdila HERA. Pozdravljamo ovu odluku HEP-a koja će smanjiti troškove plina brojnim hrvatskim obiteljima, a predstavlja i kontinuitet mjera koje poduzimamo za poboljšanje životnog standarda hrvatskih građana, rekli su Hini iz Vlade.

HEP je za razdoblje od 1. travnja 2020. do 31. ožujka 2021. godine utvrdio novu veleprodajnu cijenu plina koja je za 8,1 posto manja u odnosu na trenutnu, izvijestili su u utorak iz te kompanije. Nova cijena iznosi 0,1825 kuna po kilovatsatu (kn/kWh).

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) je prethodno za isto razdoblje propisala referentnu (maksimalnu) cijenu po kojoj HEP, kao imenovani opskrbljivač na veleprodajnom tržištu plina, može prodavati plin opskrbljivačima u obvezi javne usluge.

Propisani iznos od 0,1924 kn/kWh predstavlja smanjenje veleprodajne cijene u odnosu na sadašnju za tri posto, a što od 1. travnja omogućuje smanjenje prosječne prodajne cijene za kućanstva za oko jedan posto. Uvažavajući trenutne povoljne projekcije kretanja cijena plina na tržištu, Uprava HEP-a donijela je odluku o dodatnom sniženju veleprodajne cijene za 5,1 posto, ističu iz HEP-a. 

Niža veleprodajna cijena plina koju je utvrdio HEP omogućuje opskrbljivačima u obvezi javne usluge da dodatno smanje prodajnu cijenu plina za kućanstva. Kupcima HEP Plina sa sjedištem u Osijeku, cijena plina od 1. travnja 2020. trebala bi se smanjiti za 5,2 posto u odnosu na današnju cijenu, što bi kupcu s prosječnom godišnjom potrošnjom od 15.000 kWh, trošak za plin na godišnjoj razini smanjilo za 243 kune, zaključuju iz HEP-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!