Cijena struje ostaje ista, ograničavaju se cijene za 30 proizvoda

14.09.2023.

Zadnja izmjena 17:21

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/P.F./M.M./HRT

Premijer Andrej Plenković izjavio je da je novi paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena rezultat širokih konzultacija sa svim važnim akterima u društvu i ekonomiji, a osnovni cilj mu je održati povoljne cijene energije i štititi od inflacije.

Novi paket mjera pomoći građanima i poduzetnicima vrijedan je 464 milijuna eura. Cijena električne energije ostaje nepromijenjena - samo će veliki će poduzetnici od sada struju plaćati po tržišnim cijenama. Širi se lista proizvoda s ograničenim cijenama. Među njih 30 bit će između ostalih i jogurt, riža, svježa jaja, krumpir, ali i higijenske potrepštine poput šampona, uložaka, pelena...

Kompletna košarica proizvoda kojima je sada ograničena cijena, na kraju prošle godine koštala bi 99,68 eura, a po novom cijenama 76,19 eura Što je 23,5% manje, uz uštedu od 23,5 eura. Svi ti proizvodi dobit će i posebnu oznaku ograničene cijene kako bi bili što vidljiviji potrošačima.


Vlada predstavila novi paket mjera

Vlada predstavila novi paket mjera

Foto: HTV / HRT

Riječ je petom paketu mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, rekao je Plenković na sjednici Vlade dodavši kako Vlada, kao i obično, konzultirala ključne partnere - sindikalne središnjice, poslodavce i njihova udruženja i komore, umirovljenike, trgovce i bankare.

Paket sadrži i mjere za najugroženije građane kroz jednokratnu pomoć, a uvodi se i administrativno ograničavanje cijena za određene vrste proizvoda.

Premijer kaže da su trgovci izrazili spremnost za doprinos naporima Vlade za smanjenje inflacije i pojeftinjenje određenog broja proizvoda.

- Počet će već ovih dana, mnogi će vratiti na razinu s kraja prošle godine, ustvrdio je.

Također, banke će povećati kamatne stope na depozite, odnosno štednju građana, no to neće povećati kamatne stope na stambene i gotovinske kredite.

Novi paket mjera koji se odnosi na idućih šest mjeseci vrijedan je 464 milijuna eura, uz postojeći 551 milijun eura koliko ukupno vrijede mjere iz prethodnog paketa koje su na snazi godinu dana.

Vlada predstavila novi paket mjera

Vlada predstavila novi paket mjera

Foto: HTV / HRT

Ograničenje cijena 30 proizvoda


U sklopu novoga paketa mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, cijene struje za građane, gospodarstvo i institucije ostaje ista, a Vlada ograničava i cijene za ukupno 30 proizvoda i to od ponedjeljka, 18. rujna.

Osim već limitiranih cijena iz prethodnog paketa za sedam prehrambenih proizvoda - suncokretovo ulje, mlijeko, oštro i glatko brašno, šećer, cijelo pile, svinjsko mljeveno meso, uvodi se i ograničenje cijena jogurta u čašici ili bočici od 180 ili 200 grama, na 0,49 eura, dok je cijena tog proizvoda 31. prosinca lani iznosila 0,63 eura, pa je tako riječ o sniženju za 22%.

Nadalje, cijena kilograma polutvrdog sira Goude (blok za narezivanje) ograničit će se na 6,49 eura, što je sniženje u odnosu na kraj prošle godine za 28%, kada je kilogram Goude koštao 9,02 eura.

Cijena kilograma riža ograničava se na 2,29 eura, što je 53% manje no na kraju 2022. godine, maksimalna cijena pola kilograma špageta bit će 1,09 eura, uz pad za 44%, svježa jaja razreda M, 10 komada, moći će najviše koštati 2,45 eura, dok im je prosječna cijena krajem prošle godine dosezala 2,99 eura.

Cijena kilograma svinjskog vrata bez kosti ograničava se na 5,49 eura, junećeg vrata s kosti na 6,99 eura, pileće ili pureće hrenovke će moći najviše koštati 2,69 eura po kilogramu, pet kilograma krumpira 3,99 eura, što je pad prosječne cijene za 20% u odnosu na kraj 2022.

Nadalje, cijena kilograma mrkve u rinfuzi ograničava se na 0,89 eura, hamburgera (slanina) na 6,99 eura, šarenog graha u rinfuzi na 1,99 eura, pola litre pasirane rajčice u tetrapaku moći će najviše koštati 1.09 eura, što je manje za 34% u odnosu na prosječnu cijenu s kraja prošle godine, cijena kilograma limuna u rinfuzi se ograničava na 1,49 eura, uz pad prosječne cijene za 27%, kilogram jabuke "Gala" limitira se na 1,39 eura, dok će mliječna čokolada bez dodataka, od 80 ili 100 grama, najviše moći koštati 1,29 eura, pri čemu se iznosi procjena o sniženju za 48% u odnosu na kraj 2022., kada je prosječno koštala 2,48 eura.

Od artikala koje ubrajamo u prehrambene tu je i sirup sa šećerom, s limitiranom cijenom od ponedjeljka za litru od 2,99 eura, što je 38% manje u odnosu na 4,80 eura s kraja prošle godine.

Vlada je ograničila cijene i za više higijenskih potrepština, pa će tako gel za tuširanje od 250 ml moći najviše koštati 2,99 eura, a na istu cijenu je ograničena i pasta za zube od 125 ml i 10 rola troslojnog toaletnog papira.

Litra šampona ograničava se na 3,49 eura, standardne pelene na 30 centi po komadu, a standardni higijenski ulošci na 25 centi.

Kompletna košarica proizvoda kojima je sada ograničena cijena, na kraju prošle godine koštala bi 99,68 eura, a po novom cijenama 76,19 eura što je 23,57% manje, uz uštedu od 23,49 eura, rekao je predsjednik Vlade Plenković.
a 76,19 eura što je 23,57 posto manje, uz uštedu od 23,49 eura, rekao je predsjednik Vlade Plenković.

Najavio je da će svi ti proizvodi dobiti oznaku ograničene cijene kako bi one bile vidljive potrošačima.

Galerija
Vlada predstavila novi paket mjera, Foto: HTV/HRT
Vlada predstavila novi paket mjera, Foto: HTV/HRTVlada predstavila novi paket mjera, Foto: HTV/HRTVlada predstavila novi paket mjera, Foto: HTV/HRTVlada predstavila novi paket mjera, Foto: HTV/HRTVlada predstavila novi paket mjera, Foto: HTV/HRT

Cijena struje ostaje ista


U sklopu novoga paketa mjera, od 1.listopada pa idućih šest mjeseci cijena struje ostaje ista za građane, gospodarstvo i institucije, za što država izdvaja 288 milijuna eura, rekao je premijer Andrej Plenković.


Za velike gospodarske subjekte nema subvecioniranja cijena struje, jer je tržišna cijena pala i subvencije nisu potrebne, ali vlada, rekao je Plenković, jamči da će i njima subvencionirati cijene struje ako dođe do ozbiljnijeg poskupljenja.


Premijer je rekao kako je prosjek EU-a 141 euro po MWh, te da je najskuplji Dublin.


- Zagreb je najjeftiniji, osim Budimpešte. Mi smo na 66 eura po MWh. To nije zato što to nije tržišna cijena nego zato što Vlada to subvencionira. Da nije bilo naših aktivnosti i mjera, svi bi itekako osjetili krizu, rekao je premijer.


Kućanstva će tako od 1. listopada 2023. do 31. ožujka 2024. godine, za polugodišnju potrošnju do 3000 kilovatsati (kWh), struju plaćati po prosječnoj cijeni od 59 eura po megavatsatu (MWh), a za potrošnju povrh toga prosječno 88 eura.

Tako su zadržane iste cijene, no povisio se polugodišnji prag na 3.000 kWh, koji u još važećem paketu iznosi 2.500 kWh.

- To znači da naša kućanstva mogu potrošiti više struje po povoljnijoj cijeni", istaknuo je Plenković, dodavši da se mjera odnosi na ukupno 2.214.236 mjernih mjesta i vrijedna je 102 milijuna eura.

Iznio je i izračun uštede na računu za prosječnu godišnju potrošnju struje od 3.500 kWh, koja tako lani na razini godine dana, zahvaljujući mjerama Vlade, iznosi 1.153 eura, a u ovoj godini prosječno 418 eura.

Jeftinija električna energija za javni i neprofitni sektor zadržava se na prosječnoj cijeni od 62 eura po megavatsatu, mjera je vrijedna oko 100 milijuna eura, obuhvaća 21,9 tisuća korisnika, a odnosi se na vrtiće, škole, fakultete, domove za umirovljenike, nevladine udruge, institute, vjerske zajednice, općine, gradove, državne institucije, komunalna poduzeća i druge.

Cijena električne energije za malo poduzetništvo za polugodišnju potrošnju ispod 250.000 kWh se također zadržava na 62 eura po megavatsatu, pri čemu je mjerom obuhvaćeno 93,2 tisuće korisnika, a vrijednost mjere doseže 86 milijuna eura.

Za polugodišnju potrošnju iznad 250.000 kWh, opskrba električnom energijom ugovara se po tržišnim uvjetima.

Za velike gospodarske subjekte nema subvencioniranja cijena struje, jer je tržišna cijena pala i subvencije nisu potrebne, ali Vlada, rekao je Plenković, jamči da će i njima subvencionirati cijene struje ako dođe do ozbiljnijeg poskupljenja i poremećaja na tržištu električne energije.

- U svakom slučaju, ovdje ne bi bilo svrhovito donositi mjeru po cijenama koje su iznad tržišnih cijena, dodao je Plenković.

Galerija
Vlada predstavila novi paket mjera, Foto: HTV/HRT
Vlada predstavila novi paket mjera, Foto: HTV/HRTVlada predstavila novi paket mjera, Foto: HTV/HRTVlada predstavila novi paket mjera, Foto: HTV/HRTVlada predstavila novi paket mjera, Foto: HTV/HRTVlada predstavila novi paket mjera, Foto: HTV/HRT

Štititi od inflacije


Za zaštitu od inflacije vlada u novom paketa predviđa 116 milijuna eura.

Tu su potpore za 720 tisuća umirovljenika s mirovinskom manjom od 700 eura i zaposlene korisnike mirovine, ako im mirovina i primanja od rada ukupno ne prelaze 700 eura. Umirovljenicima s penzijom do 300 eura pripast će 160 eura jednokratnog dodatka, onima kojim imaju 300 do 435 eura 120 eura, od 435 do 570 eura - 80 eura, a onima koji primaju između 570 i 700 eura jednokratna naknada će iznositi 60 eura.

Po prvi puta će jednokratnim naknadama biti obuhvaćeni i zaposleni korisnici mirovina, ako im mirovina i primanja od rada ukupno ne prelaze 700 eura.

Za sve to skupa izdvaja se 72 milijuna eura.


Galerija
Vlada predstavila novi paket mjera, Foto: HTV/HRT
Vlada predstavila novi paket mjera, Foto: HTV/HRT

Isplatit će se i potpora korisnicima doplatka na djecu i to 50 eura za jedno, 100 za dvoje, 150 za troje, 200 eura za četvero i 300 eura za petero djece.

Procjenjuje se da će biti obuhvaćeno otprilike 112.000 obitelji s oko 220.000 djece. Vrijednost mjere je 11 milijuna eura, a novčane potpore korisnicima će se isplatiti u listopadu, a u studenom onima koji su u postupku ostvarenja prava.

Vlada predstavila novi paket mjera

Vlada predstavila novi paket mjera

Foto: HTV / HRT

Naknade u sustavu socijalne skrbi, mirovinskom sustavu i sustavu skrbi o hrvatskim braniteljima


Vladinim paketom su obuhvaćene i naknade u sustavu socijalne skrbi, mirovinskome sustavu i sustavu skrbi o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, ukupno vrijedne 33,3 milijuna eura.


Tako će više od 173.000 osoba, od čega ih je oko 140.000 s invaliditetom, imati pravo na jednokratnu novčanu naknadu od 150 eura, pri čemu je mjera ukupno vrijedna 26 milijuna eura.

Naknada je namijenjena ugroženim kupcima energenata, uključujući i korisnike Nacionalne naknade za starije, zatim korisnicima zajamčene minimalne naknade koji nisu korisnici naknade za ugroženog kupca energenata, obuhvaćeni su i korisnici prava na doplatak za pomoć i njegu ostvarenog u mirovinskome sustavu i sustavu socijalne skrbi, te naposljetku nezaposleni hrvatski branitelji i civilni stradalnici iz Domovinskog rata.

Vlada je donijela i odluku o jednokratnoj isplati 100 eura nezaposlenim osobama, prijavljenim u evidenciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), na dan 1. rujna, čime će biti obuhvaćeno 73.000 osoba, mjera je vrijedna 7,3 milijuna eura, a HZZ će tu novčanu naknadu isplatiti u listopadu.

S obzirom da u evidenciji HZZ-a ima više nezaposlenih, Plenković je pojasnio da je dio nezaposlenih obuhvaćen mjerom od 150 eura, pa ne mogu biti korisnici obje mjere.

Potpore i za poljoprivrednike


U segmentu poljoprivrede, Vlada je donijela mjeru za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge. Cilj mjere je oporavak svinjogojske proizvodnje, održanje cjelokupne stočarske proizvodnje, kao i očuvanje prehrambenog lanca na područjima pogođenim afričkom svinjskom kugom, a vrijednost joj je 15 milijuna eura.

Donesena je i odluka o otpisu zakupnine za državno poljoprivredno zemljište u zonama pogođenima svinjskom kugom, a ta mjera "teži" 6,8 milijuna eura.

Tu su i potpore za poljoprivrednike za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u ovoj godini, ukupne vrijednosti 25 milijuna eura, čime će biti obuhvaćene štete od poplava, tuče, mraza, olujnog nevremena i požara.

Prethodne bespovratne potpore iznosile su 10 milijuna eura, tako da je došlo do povećanja iznosa za 15 milijuna eura, pri čemu će poljoprivrednicima do kraja ove godine biti isplaćeno 19 milijuna eura, a šest milijuna u idućoj godini.

Za poljoprivrednike i prerađivače tu je i mjera kreditiranja, vrijedna 23 milijuna eura, koja uključuje otvaranje kreditnih linija za obrtna sredstva i za investicije.

Galerija
Vlada predstavila novi paket mjera, Foto: HTV/HRT
Vlada predstavila novi paket mjera, Foto: HTV/HRTVlada predstavila novi paket mjera, Foto: HTV/HRTVlada predstavila novi paket mjera, Foto: HTV/HRT

Cijene plina ostaju iste

Od glavnih gradova Unije, građani Zagreba plaćaju drugu najnižu cijenu plina i struje. Podsjetivši na postojeće mjere od 551 milijun eura, Plenković je istaknuo da na mjere zadržavanja niskih cijena energije otpada 481 milijun eura, od čega na zadržavanje niskih cijena plina 179 milijuna eura.

Kada se promatraju glavni gradovi članica EU-a, Plenković je istaknuo da, osim građana Budimpešte, Zagrepčani zahvaljujući mjerama Vlade plaćaju najnižu cijenu plina, a isti je slučaj i sa strujom.

Pritom, naveo je predsjednik Vlade, prosječna cijena plina za kućanstva u Uniji iznosi 107 eura/MWh, a u Hrvatskoj 47 eura.

Galerija
Vlada predstavila novi paket mjera, Foto: HTV/HRT
Vlada predstavila novi paket mjera, Foto: HTV/HRTVlada predstavila novi paket mjera, Foto: HTV/HRTVlada predstavila novi paket mjera, Foto: HTV/HRTVlada predstavila novi paket mjera, Foto: HTV/HRTVlada predstavila novi paket mjera, Foto: HTV/HRT

Porezna olakšica


Porezne olakšice na energente za grijanje iznosi 35 milijuna eura.

Vlada predstavila novi paket mjera

Vlada predstavila novi paket mjera

Foto: HTV / HRT

Ograničenje toplinske energije - 267 milijuna eura

Vlada predstavila novi paket mjera

Vlada predstavila novi paket mjera

Foto: HTV / HRT

Dodatni doprinosi zaštiti od inflacije:


Različite naknade za ublažavanje porasta toškova energije - 52 milijuna eura.

Galerija
Vlada predstavila novi paket mjera, Foto: HTV/HRT
Vlada predstavila novi paket mjera, Foto: HTV/HRTVlada predstavila novi paket mjera, Foto: HTV/HRTVlada predstavila novi paket mjera, Foto: HTV/HRTVlada predstavila novi paket mjera, Foto: HTV/HRTVlada predstavila novi paket mjera, Foto: HTV/HRT

Vrijednost petog paketa mjera 

Peti paket mjera vrijedan je 1,7 milijardi eura.

Galerija
Vlada predstavila novi paket mjera, Foto: HTV/HRT
Vlada predstavila novi paket mjera, Foto: HTV/HRT

Ekonomski pokazatelji

Galerija
Indeks potrošačkih cijena, Foto: HTV/HRT
Prosječna godišnja stopa potrošačkih cijena, Foto: HTV/HRTPorast opće razine cijena , Foto: HTV/HRTProsječna mjesečna neto plaća, Foto: HTV/HRTRast nominalne plaće i cijena, Foto: HTV/HRTMinimalna neto plaća, Foto: HTV/HRTProsječna mirovina, Foto: HTV/HRT

'Poruka ekonomske sigurnosti i stabilnosti'


Paket je plod konzultacija Vlade sa svim akterima koji predstavljaju brojne aktere u hrvatskom društvu, istaknuo je premijer Plenković.

- Paket ima za cilj održati nisku cijenu energije prije svega električne za građane, javne ustanove, gradove i općine, škole, vrtiće, vjerske objekte, domove za starije i nemoćne - cijena ostaje ista, naglasio je Plenković, te dodao kako je ovo poruka ekonomske sigurnosti i stabilnosti.

- Paket sadrži i mjere za najugroženije - umirovljenike, nezaposlene, te obitelji s djecom koji su korisnici dječjeg doplatka, rekao je Plenković.

- U svrhu smanjenja rasta inflacije donijet ćemo i mjeru kojom želimo osigurati stabilnost i priuštivost cijena osnovnih namirnica i drugih proizvoda u potrošačkoj košarici, rekao je. 

Istaknuo je kako su jučer predstavnici trgovačkih lanaca izrazili spremnost dati svoj doprinos naporima Vlade za smanjenje inflacije i pojeftiniti određeni broj proizvoda.

- Oni će s time započeti već ovih dana, rekao je premijer.

Nema povećanja kamatnih stopa na kredite


Kad je riječ o bankarskom sustavu, Plenković je rekao da će banke povećati kamatne stope na štednju građana.

- To je mjera koja ide u prilog građana, a i protuinflacijska, rekao je, te istaknuo kako su dobili jamstva čelnih ljudi banaka da povećanja kamatnih stopa na štednju neće povećati

kamatne stope na stambene i gotovinske kredite.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!