15:08 / 03.01.2019.

Autor: MN/HRT/Hina

Vlada: Više novca za financiranje lokalne samouprave

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Minimalni financijski standardi preuzetih decentraliziranih funkcija za ovu godinu uvećani su za 2% u odnosu na prošlu i iznosi 2,3 milijarde kuna.
Vlada je donijela uredbu o načinu financiranja decentraliziranih funkcija te izračunu iznosa pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave za ovu godinu, kao i pripadajuće odluke o minimalnim financijskim standardima.  

Decentralizirane funkcije se financiraju iz prihoda ostvarenih iz dodatnog udjela u porezu na dohodak, po stopi od 6 posto te sredstava državnog proračuna s pozicija pomoći izravnanja za te funkcije. Ako korisnici pomoći (općine, gradovi, županije) iz dodatnog udjela porezna na dohodak propisanog Zakonom o financiranju jedinica lokalne i regionalne (područne) samouprave ne ostvare sredstva do iznosa bilaničnih prava za financiranje preuzetih decentraliziranih funkcija, utvrđenih godišnjim odlukama Vlade, one ostvaruju prava na sredstva s pozicije pomoći izravnanja.

Minimalni financijski standardi preuzetih decentraliziranih funkcija za ovu godinu uvećani su za 2% u odnosu na prošlu i iznosi 2,3 milijarde kuna. Određeni su kriteriji, mjerila i iznosi za utvrđivanje prava za financiranje minimalnog financijskog standarda osnovnog školstva, srednjih škola i učeničkih domova, te za zdravstvene ustanove, socijalnu skrb i vatrogastvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!