18:59 / 11.01.2018.

Autor: HRT

"Vladine mjere otvorit će put ulagačima"

-

-

Foto: - / -

U Vladi vjeruju da će ovakve mjere potaknuti izvoz i povećati konkurentnost gospodarstva, a ovakvim su mjerama očekivano zadovoljni i poduzetnici.
Tvrtke koje će raditi na novim proizvodima ili poboljšavanju postojećih moći će računati na značajne porezne olakšice. One će iznositi od maksimalno 50.000 eura ako je riječ o studijama izvedivosti, pa do 300.000 eura ako se radi o temeljnim istraživanjima.

Za te iznose će se umanjiti porez koji će te tvrtke plaćati ako u Ministarstvu gospodarstva procijene da je ono što su prijavile u kategoriji troškova istraživanja i razvoja. U Vladi vjeruju da će ovakve mjere potaknuti izvoz i povećati konkurentnost gospodarstva, a ovakvim su mjerama očekivano zadovoljni i poduzetnici, jer kažu da od 2014., kada su ti poticaji ukinuti, ulaganje u istraživanje i razvoj bilo je prepušteno isključivo tvrtkama, iako su upravo ti sektori oni koji donose dodanu vrijednost gospodarstvu.

Ericsson Nikola Tesla godišnje u istraživanje i razvoj ulaže oko pola milijarde kuna, a samo u tom odjelu zaposleno je 700 ljudi. Kažu da ovakvi poticaji otvaraju vrata ulagačima, jer su ti sektori sami po sebi rizik za svaku tvrtku.

Poticajima se umanjuje rizik za ulaganje, a to znači da se može povećati ulaganje u istraživanje, razvoj i inovacije. Slično je i s Plivom. Ističu da trenutačno rade na razvoju desetaka novih proizvoda i potencijalno novih tehnologija, te da će im ovakve mjere pomoći u jačanju konkurentnosti.

Nadaju se i ukidanju ograničenja za dodjeljivanje potpora, jer će to, kažu, dati dodatni vjetar u leđa investicijama, posebno većih tvrtki. A što se tiče ulaganja u istraživanje i razvoj, nemamo se baš čime pohvaliti, jer smo pri europskom dnu. Dok je prosjek EU-a 2%, mi ulažemo tek 0,9%.

Donošenje zakona, koji bi trebao zaustaviti silaznu putanju ulaganja tog tipa, a koja traje već cijelo desetljeće, očekuje se potkraj veljače ili početkom ožujka.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!