Voćari strahuju da im mraz opet ne uništi urod

21.02.2022.

17:28

Autor: Renata Waldman/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Voćari našičkoga kraja bore se s cijenama repromaterijala, ali i vremenom

Voćari našičkoga kraja bore se s cijenama repromaterijala, ali i vremenom

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Već dvije godine voćari našičkoga kraja bilježe golemu štetu zbog zahladnjenja i mraza u doba cvatnje. Nastavi li se ovako toplo vrijeme i ove bi im godine voćke mogle ranije procvjetati i izgledno je da u proljeće - bude li mraza - opet ostanu bez uroda. Uz to na ruku im ne ide ni poskupljenje repromaterijala. 
Iako su voćnjaci još u dobrom stanju, voćari strahuju od ponavljanja scenarija od prošlih godina. Jer na ranim su sortama šljive već - listići.

- Sokovi su krenuli i dakle sve upućuje da bi se mogla ponoviti prošla godina, rekao je Đuro Kadić iz Našica. 

Teško će se voćari nositi i s povećanjem cijena repromaterijala i energenata. Koje im je višestruko poskupjelo i inače zahtjevnu proizvodnju.

- Kan je bio 170 kuna sad je 615 kuna. To je 360 posto. Urea je bila 264 kune sad je 820. To je 310 posto, dodao je Kadić.

- Prošle godine sam 200 kilograma, to sam baš konkretno imao situaciju, 200 kilograma Uree platio oko 800 kuna, a ove 1780. Eto, istaknuo je Rajko Delić, Ličko Novo Selo.

Jedino, kažu, ne rastu cijene njihovim proizvodima. Zato im je svaka pomoć dobrodošla. No, to strahuju, neće spasiti ovu važnu granu poljoprivrede.

- Sve mjere koje Vlada nudi, ja to pozdravljam i sve je to dobro. Bojim se da je to jednokratno. To neće biti dostatno da se nadoknadi sva ova enormna povećanja. Nitko to ne može nadoknaditi, a mi duramo dok duramo, poručio je predsjednik Udruge voćara i vinogradara Našice Darko Cerovski.

U voćnjacima pune ruke posla. Vrijeme je rezidbe. Obavezna je to mjera održavanja koja jamči zdrava stabla, dobar i kvalitetan urod.

- Cijene strašne, repromaterijala, zaštite, gnojidbe, rada, jako su visoke. Znači moramo ići na maksimalan prinos na tom deblu, zaključio je Ivica Devald iz Našica.

Jer se inače ne može računati na bilo kakvu zaradu. Uz uvjet da ovaj kraj i ove godine ne pogodi nekakva nepogoda.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!