20:49 / 14.04.2021.

Autor: Marijana Kranjec/Dnevnik HTV/HRT/D.S.

Voćari u problemima

Pred voćarima je nova strepnja od minusa

Pred voćarima je nova strepnja od minusa

Foto: Dnevnik HTV / HRT

U posljednjih šest godina čak četiri voćarske sezone upropastio je mraz. Lani je, potkraj travnja, odnio gotovo 80% uroda, a i ove bi se godine moglo to ponoviti. Već za noćas i sutra najavljen je novi hladni val.

Kišni oblaci noćas su ih spasili, no pred voćarima nova je strepnja od minusa.


- Opasno je zato što je sad ovo najbitnija fenofaza, zato što su sad cvjetovi otvoreni, negdje oko 90% i više, kaže Antun Rukavina, voćar iz Bjelovara. 


Tada su biljke najosjetljivije pa i samo jedan stupanj ispod nule može značiti propast. A već je prošli tjedan na Antunovih 14 hektara, idared gotovo potpuno uništen. 


Zato će i noćas voćari dežurati i budno pratiti podatke koje s meteorološke postaje svaki sat primaju putem mobitela.

A u pogon će i "lovac mraza", sličan velikom plinskom sušilu, koji satima voze duž voćnjaka, no idealan je za male površine.


- Kad imate 10-ak ha trebali biste imati 3-4 lovca i to ne stignete ni voziti ni paliti, osim toga visok je i trošak plina te trošak goriva, traktora i radnika, kaže predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice Željko Ledinski.


Potreban je stoga sustav orosivanja, za čiju je izgradnju nužna pomoć države.


Dodaju li se tomu i problemi s nekim osiguravateljima, koji štetu priznaju tek nakon 10. travnja, jasno je da na dobitku sigurno neće biti ni ove godine, no najteže im pada to što uvoznici nestašicu voća u Hrvatskoj jedva čekaju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!